Openheid slaat door

Auteur: Quinty Danko | 18-09-2006

Openheid slaat door
Hoe ver kan een bedrijf gaan in het geven van openheid van zaken? Als het aan de activistische beleggers ligt, moeten bestuurders alles op tafel gooien. En als wat ze daar zien, ze niet bevalt, gaan ze dreigen.

Het is goed dat de te groot geworden macht van topmanagers wordt getemperd door mondige commissarissen en aandeelhouders, maar als ze worden gedwongen om concurrentiegevoelige informatie te geven, gaat het te ver.

Neem Stork: bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt wil de strategie die hij heeft uitgezet sinds zijn aantreden in 2002 graag volledig uitvoeren. Sinds zijn aantreden, is de koers van Stork verviervoudigd. Blijkbaar zijn er voldoende aandeelhouders die vertrouwen hebben in Vollebregt. De twee grote aandeelhouders die samen ruim dertig procent van het concern bezitten, horen daar niet bij. Zij willen dat het concern alles afstoot op de Aerospacedivisie na. Vollebregt had gehoopt dat het onderzoek naar een beursexit in juli, de hijgerige beleggers de mond had gesnoerd. De twee hielden zich even gedeisd, maar zijn terug en willen zelfs een extra vergadering van aandeelhouders omdat ze vonden dat ze tijdens de algemene vergadering niet voldoende hun standpunt kenbaar konden maken. Of de extra vergadering er komt, wordt eind september duidelijk. Het blijft dus een getouwtrek tussen Stork en de beleggers. Stork vraagt zich natuurlijk af wat deze bulldogs straks met alle informatie doen die ze eventueel zullen krijgen? Lekken ze die niet naar de concurrentie of de pers? Of stappen ze ooit over op het belagen van concurrenten en gooien ze dan de bij Stork verkregen strategische kennis in de strijd

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie