Pas op uw pensioen, want feest is voorbij

Auteur: Hans Crooijmans | 23-05-2006

Pas op uw pensioen, want feest is voorbij
Drie jaar lang profiteerden pensioenfondsen van stijgende aandelenkoersen, oplopende obligatiekoersen, booming onroerend goed en almaar duurdere grondstoffen. Nu is die situatie ineens totaal omgekeerd. Geen ramp, zoiets werkt alleen maar louterend.

Wees positief! is het adagium van deze website, maar soms is dat niet zo makkelijk. Je zult dezer dagen maar beheerder zijn van een pensioenfonds, een instituut waar volgens de Pensioenmonitor negen van de tien werkende Nederlanders sparen voor een mooie aanvulling op hun AOW en waaruit miljoenen 65-plussers nu al elke maand putten om hun inkomen op peil te houden.

De afgelopen jaren kwam het succes de pensioenfondsen min of meer aanwaaien. Waar ze hun geld ook belegden, het leverde vrijwel altijd een mooi rendement op. Aandelen herstelden zich van de klappen van eerdere jaren. De rente zakte gestaag, wat gunstig uitpakte voor de waarde van obligaties. Vastgoed deed zijn letterlijke betekenis eer aan. Om maar te zwijgen over de prijsspiraal waarin grondstoffen terecht kwamen. Zelfs een pensioenfonds dat vorig jaar een flinke smak geld belegde in de gemiddeld nagenoeg stabiele Amerikaanse aandelen, kon dik tien procent rendement op die stukken bijschrijven, simpelweg omdat de dollar ten opzichte van de euro met dat percentage steeg. Dollarbeleggingen werden zo automatisch meer waard. Het feest is voorbij, u heeft het al begrepen. De zeldzame situatie dat de vier belangrijkste beleggingscategorieen (obligaties, aandelen, onroerend goed en grondstoffen) het allemaal goed deden, is nu precies omgekeerd. De gestegen renteniveaus voeden de angst voor inflatie, tasten de waarde van obligaties aan en verhogen de financieringskosten van bedrijven, wat weer negatief uitwerkt op aandelen. De rentestijging maakt ook een abrupt einde aan de hausse in de vastgoedsector waar de beschikbaarheid van goedkoop geld zorgde voor een jarenlange run op kantoren en winkelcomplexen. Olie, gas, koper, goud en andere mineralen blijken - hoe schaars ze structureel ook blijven - ineens ook voor een prijscorrectie vatbaar. En ook de dollarkoers brengt geen redding meer, want die daalt en dat zal naar verwachting van kenners nog wel even doorgaan. Kortom, u moet er rekening mee houden dat het voorlopig even is gedaan met de prachtige rendementen van ABP, PGGM en nog zo'n 750 andere pensioenfondsen. Is dat erg? Nee, een pas op de plaats of een stapje terug kan geen kwaad, al was het maar om het besef weer te laten doordringen dat beleggingen niet alleen crescendo gaan. Het voorkomt wellicht ook dat pensioenbesturen straks al te lichtvaardig besluiten om de premies van hun deelnemers te laten dalen. Het is beter die fout van de jaren '90 niet te herhalen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie