Auteur: Gastauteurs | 12-02-2009
Werkgevers klagen vaak steen en been over de personeelstekorten waar ze tegenaan lopen. Die vormen een rem op de groei die ze willen realiseren. Werknemers kijken heel anders naar diezelfde situatie. Zij constateren dat werkgevers lang niet alles doen om het aanwezige potentieel te benutten. Die clash in visie tussen werkgevers en werknemers is op veel plaatsen waarneembaar, maar leidt er vooralsnog niet toe dat er op een andere manier met personeelsplanning wordt omgegaan.
Personeelsplanning
Dé oplossing zou kunnen zijn dat werkgevers vanuit een totaalvisie leren te kijken naar wat nu personeelsplanning wordt genoemd. Momenteel zijn de organisaties gericht op het aannemen van nieuwe mensen, minder op de ontwikkeling van de bestaande medewerkers. Het verbinden van enerzijds de personeelswensen en anderzijds de business komt nog minder vaak voor.
Veel CEO’s hebben moeite om de werknemers te behouden en te inspireren. Maar als er nieuwe kennis nodig is, kiezen zij vaak de kortste weg. Zij zoeken naar nieuwe medewerkers die ervaring hebben. Maar dit is niet altijd nodig. Bestaande werknemers kunnen zich ook bekwamen in nieuwe terreinen en op die manier kunnen de behoeften van de werknemer en die van de onderneming synchroon lopen.
Loopbaanmogelijkheden
Op dit moment is er echter nog weinig harmonie. Vooral bij grote ondernemingen is er onduidelijkheid aan de top en is gemor onder werknemers. Het duidt op een moeizame uitgangspositie om verder te groeien. Uit onderzoek blijkt dat leiderschap en visie binnen de organisatie, vaardigheden van de managers en loopbaanmogelijkheden, een positieve bijdrage kunnen leveren. Het is belangrijk om een totaalvisie te hebben op business en personeelsontwikkeling. Die worden nog veel te weinig met elkaar in verband gebracht. Daardoor lopen werkgevers op de lange termijn kans op serieuze tekorten aan de juiste mensen en de juiste vaardigheden. Dat kan dus beter, want er zijn genoeg capabele medewerkers. Alleen de onderbenutting van hun capaciteiten moet nog worden aangepakt.
Lees ook:
> Leiden zonder er te zijn
> Innovatie, loyaliteit en topmanagement
> Waarin onderscheiden leiders zich?
> De slag om generatie Y
> Dossier HRM
Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.
Geïntereseerd in Management Scope?
Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-
Vraag een proefabonnement aanBedrijven en organisaties moeten vaker en beter selecteren op integriteit bij de werving en selectie van nieuw personeel, bijvoorbeeld met behulp van computerspellen. Organisatiepsycholoog Ard Barends, onlangs gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ontwikkelde een assessment game die deze ‘zesde persoonlijkheidsfactor’ in beeld brengt.
lees artikelHoofdeconoom Marieke Blom van ING Nederland is de laatste weken optimistischer over een sterk herstel van de Nederlandse economie in 2021. Haar aanname is dat de economie in de zomer van komend jaar weer tot bloei kan komen, maar misschien lukt dat al eerder. Toch wordt er in 2021 zonder twijfel pijn gevoeld.
lees artikelDe zorg en big data lijken geboren voor elkaar. Vanouds drijft de medische wereld op data – van klinisch onderzoek dat jarenlang loopt tot levenslang bijgehouden patiëntendossiers. Die data zijn waardevol en het digitaal ontginnen ervan biedt enorme kansen voor zorgverleners. Tegelijk is dat geen sinecure. Dit is waar beslissers volgens Dimitri van Hoewijk en Elisabeth Thole op moeten letten.
lees artikel