Potentieel medewerkers vaak onbenut

Potentieel medewerkers vaak onbenut

Auteur: Gastauteurs | 12-02-2009

Door Sandra Terwolbeck en Philip Miles: Werkgevers denken dat ze mensen tekortkomen, terwijl werknemers vinden dat hun kwaliteiten onvoldoende worden benut. Dat verschil van inzicht biedt belangrijke kansen om de personeelskrapte tegen te gaan.


Werkgevers klagen vaak steen en been over de personeelstekorten waar ze tegenaan lopen. Die vormen een rem op de groei die ze willen realiseren. Werknemers kijken heel anders naar diezelfde situatie. Zij constateren dat werkgevers lang niet alles doen om het aanwezige potentieel te benutten. Die clash in visie tussen werkgevers en werknemers is op veel plaatsen waarneembaar, maar leidt er vooralsnog niet toe dat er op een andere manier met personeelsplanning wordt omgegaan.

Personeelsplanning
Dé oplossing zou kunnen zijn dat werkgevers vanuit een totaalvisie leren te kijken naar wat nu personeelsplanning wordt genoemd. Momenteel zijn de organisaties gericht op het aannemen van nieuwe mensen, minder op de ontwikkeling van de bestaande medewerkers. Het verbinden van enerzijds de personeelswensen en anderzijds de business komt nog minder vaak voor.


Veel CEO’s hebben moeite om de werknemers te behouden en te inspireren. Maar als er nieuwe kennis nodig is, kiezen zij vaak de kortste weg. Zij zoeken naar nieuwe medewerkers die ervaring hebben. Maar dit is niet altijd nodig. Bestaande werknemers kunnen zich ook bekwamen in nieuwe terreinen en op die manier kunnen de behoeften van de werknemer en die van de onderneming synchroon lopen.

Loopbaanmogelijkheden
Op dit moment is er echter nog weinig harmonie. Vooral bij grote ondernemingen is er onduidelijkheid aan de top en is gemor onder werknemers. Het duidt op een moeizame uitgangspositie om verder te groeien. Uit onderzoek blijkt dat leiderschap en visie binnen de organisatie, vaardigheden van de managers en loopbaanmogelijkheden, een positieve bijdrage kunnen leveren. Het is belangrijk om een totaalvisie te hebben op business en personeelsontwikkeling. Die worden nog veel te weinig met elkaar in verband gebracht. Daardoor lopen werkgevers op de lange termijn kans op serieuze tekorten aan de juiste mensen en de juiste vaardigheden. Dat kan dus beter, want er zijn genoeg capabele medewerkers. Alleen de onderbenutting van hun capaciteiten moet nog worden aangepakt.

Lees ook:
> Leiden zonder er te zijn
> Innovatie, loyaliteit en topmanagement
> Waarin onderscheiden leiders zich?
> De slag om generatie Y
> Dossier HRM

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Analyse-Vlerick03v.jpg

Digital transformation know how

Digitale turbulentie is het nieuwe normaal. Hoe zorg je voor stabiliteit in woelige tijden? Professor digital transformation Stijn Viaene van Vlerick Business School bundelde jarenlang opgebouwde kennis in zijn boek Digital transformation know how. In dit artikel schetst hij de belangrijkste conclusies.

lees artikel
scopist_posts/originals/Analyse-CGLytics03v.jpg

Bestuurder, bent u wel eerlijk ingeschaald?

Bestuurdersbeloningen houden de gemoederen in de aanloop naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen bezig: zijn die wel in lijn met de bedrijfsprestaties? Aniel Mahabier, ceo van governancedataspecialist CGLytics, ziet de aandacht van aandeelhouders hiervoor verder toenemen: onvoorbereid zijn betekent een reputatierisico.

lees artikel
scopist_posts/originals/BOLD leaders 250.jpg

Franziska Schaadt, Guy Wijnen en Snezana Zivcevska-Stalpers zijn BOLD Leaders

Deloitte organiseert jaarlijks een verkiezing onder ondernemers en bedrijven – groot en klein – op zoek naar leiders die broad, optimistic, long term en daring ofwel BOLD zijn en reikt dit jaar voor de tweede keer de BOLD Leader Award uit. De drie finalisten van het BOLD Leader-programma stellen zich voor in een persoonlijke brief, waarin zij hun visie op leiderschap geven.

lees artikel
facebook