Nonsense and simplicity

Auteur: Mathijs Bouman | 20-03-2007

Nonsense and simplicity

Philishave, audio cassette, compact disk, blue-ray dvd, Philips heeft heel wat baanbrekende uitvindingen op z'n naam staan. En straks lopen we allemaal in een elektrische broek van Philips.

Sinds de simplicity-campagne van Kleisterlee, hebben de Philips-ingenieurs een dagtaak aan het tellen van knopjes op apparaten (meer dan één is fout) en het herschrijven van de handleidingen (niet meer dan een lettergreep per woord). Geen wonder dat analisten zich bezorgd beginnen af te vragen of de WillyWortel-fabriek uit Eindhoven is gesloten. Traditioneel bestaat een flink deel van de winst van Philips immers uit de opbrengst van patenten. De uitvinding van de compactdisc (en de opvolgers), bijvoorbeeld, leverde sinds de jaren tachtig voor honderden miljoenen euro's aan licentie-inkomsten op. Maar naarmate er meer en meer patenten aflopen droogt die geldstroom langzaam op.

Geen paniek. Ook in het tijdperk van sense en simplicity is er ruimte voor uitvinders bij Philips. Dat blijkt in elk geval uit de vele patenten die het concern de afgelopen maanden verkreeg. Het Britse wetenschapstijdschrift New Scientist houdt op een speciale website de meest opvallende nieuwe patenten bij, en alleen al dit jaar zaten daar vier Philips uitvindingen tussen. Geen ander bedrijf werd zo vaak genoemd. Of al die uitvindingen winstmachines zullen zijn is wel de vraag. Zo is er de uitvinding van het 'geheugentextiel', dat het passen van nieuwe kleding overbodig maakt. De Philips ingenieurs weven 'spierdraden' mee in de stof die in lengte veranderen als ze onder stroom worden gezet. Je trekt een (te grote) broek aan, steekt de stekker in het stopcontact en wacht tot het ding precies past. Dan snel de stroom afschakelen en de broek zit als gegoten. Bij Sony slaat de paniek toe: 'Waarom hebben wij nog geen elektrische broek?' De Japanners hebben wel meer niet. Zoals de wegprojector een andere uitvinding van Philips. Waarom van die dure verkeersinformatieschermen bij de snelweg ophangen, als het asfalt zelf als diascherm kan dienen? Philips patenteerde technologie om waarschuwingsteksten of tijdelijke belijning op het wegdek te projecteren. Lantarenpalen kunnen dienen als projector. En koken zal nooit meer het zelfde zijn als Philips zijn automatische oven op de markt heeft gebracht. De kok hoeft alleen te vertellen wat hij bereidt, de oven weegt het voedsel en berekent aan de hand van het verdampende vocht precies de juiste kooktijd. Kan de kok buiten in de zon gaan zitten. Totdat zijn mobiele telefoon hem vertelt dat hij gaat verbranden. Weer een uitvinding van Philips: het mobieltje factor 20, een gsm die de hoeveelheid UV-straling meet en het baasje waarschuwt als het gevaarlijk wordt. Met een enkele druk op de knop natuurlijk. Want anders stuurt Kleisterlee de ingenieurs weer terug naar de tekentafel.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie