Polderparadijs

Auteur: Mark Koster | 15-03-2006

Polderparadijs
Somber bericht van professor Wim Derks. De demograaf van de universiteit van Maastricht meldt dat Nederland zich moet voorbereiden op schrale tijden. Zijn analyse: de beroepsbevolking krimpt en wij zijn er niet klaar voor.

Het aantal Nederlandse werknemers tussen 15 en 64 jaar oud (de potentiële beroepsbevolking) slinkt veel sneller dan de aanwas van nieuwe arbeidskrachten.

Dat gaat pijn doen, beweert Derks.

In afgelegen wingewesten als Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen zal de beroepsbevolking de komende decennia met tientallen procenten slinken. De overgebleven werknemers zullen straks fikse looneisen gaan stellen met als gevolg dat de werkgevers arbeid zullen verplaatsen naar goedkopere oorden. Derks waarschuwt in De Volkskrant 'dat er overcapaciteit aan gerealiseerde of geplande voorzieningen zoals kantoren, bedrijven terreinen, energiecentrales, wegen, spoorwegen' zal ontstaan.

Is dat echt zo dramatisch? Hebben we niet te maken met een enorm luxe-probleem?

De jammerklacht uit Maastricht lijkt eerder op een schreeuw om aandacht dan op het constateren van een onafwendbaar doemscenario. Vanaf 1 mei kunnen de Polen ons al komen helpen, althans als we dat willen. Heeft Derks wel eens van de opkomende markten India en China gehoord? Het zal niet lang meer duren of de callcentra van Nederlandse it-bedrijven zullen naar Bangalore zijn verplaatst. Dat scheelt weer mankracht in de polder, toch? In zijn analyse constateert de Limburgse wetenschapper verder bijna teleurgesteld 'dat zonder beleidsmaatregelen de momenteel hoge werkloosheid onder de allochtone jongeren verdwijnt.' Kom op, dat is toch vooruitgang? Het paradijs is dichterbij dan ooit. Over twee decennia rijdt de moderne flexibele werknemer vanuit zijn buitenhuis in Zeeuws Vlaanderen zonder files naar zijn werk in de Randstad.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie