Politici zitten achterstevoren op een kameel

Auteur: Gastauteurs | 29-08-2006

Politici zitten achterstevoren op een kameel
Gastauteur Paul van Scherpenseel: Politici voelen zich zozeer verbonden met hun werk, dat ze niet eens doorhebben dat ze de burger al lang zijn kwijt geraakt. De politiek is de hoofdrolspeler in een monoloog, waarbij de laatste toeschouwer de zaal al lang heeft verlaten. Maar omdat ze door de belichting op het toneel het publiek niet kan zien, heeft ze niets door.

Er bestaat een grapje over waarom Arabieren achterstevoren op hun kameel zitten. Bang als ze zijn dat de bestaande orde wordt bedreigd, rijden ze achterstevoren. Op die manier kunnen ze de boel in de gaten blijven houden, echter niet wetende welke ongewisse toekomst ze tegemoet gaan. Dit lijkt ook te gelden voor Nederlandse politici. Bang als ze zijn om de stem van het volk te verliezen, blijven ze angstvallig vasthouden aan de bestaande orde en hopen ze via de kaasschaafmethode de boel bij elkaar te houden. Een procentje begrotingsoverschot en de AOW is gered. Een paar departementen minder of een aantal vacatures niet meer vervullen en de overheid is afgeslankt. De pragmatische geest toont zich weer eens onovertroffen!

Stemmen van burgers win je niet door met doortimmerde programma's en doorwrochte analyses te komen. Die win je alleen door oog te hebben voor wat de burger bezighoudt en hem daarover te benaderen. Dan pas maak je contact. Natuurlijk dien je ook een plan te hebben voor hoe je de bekostiging van de pensioenen wilt veiligstellen, maar val daar de burger niet mee lastig. Niet dat het de burger niet interesseert, maar daarvoor is de politiek er juist om dat te regelen. Net zoals een leidinggevende ook niet alle details wil hoeven te kennen, zolang medewerkers het binnen het toelaatbare regelen, denkt de burger: 'Regel dat, daar ben je politicus voor'. Burgers weten namelijk donders goed dat het niet veel uitmaakt of zaken nu linksom of rechtsom worden geregeld. Ook weten ze dat alle verkiezingsprogramma's variaties op hetzelfde thema zijn. Het maakt burgers dus welbeschouwd niet zo veel uit wie op de regeringspluche zitten, als ze maar het gevoel hebben dat ook aan hen wordt gedacht. Heb het met de burger over zaken waar hij concreet wat mee kan. Dat hoeft niet automatisch tot populisme te leiden. De overige zaken regel je als politicus in de politieke arena. Op deze manier ontstaat er de ruimte om daadwerkelijk onbevangen te kunnen denken en actief een toekomst vorm te geven. Hiermee laat je als politiek ook zien dat je weet hoe je een kameel dient te berijden.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie