Hedgefunds zijn puinruimers

Hedgefunds zijn puinruimers

Auteur: Bim Bensdorp | 15-03-2007

Dat hedgefunds louter gericht zijn op het eigen gewin op korte termijn, dat zal wel. Toch hebben die hedgefondsen op zijn minst één nuttige functie.

Ze dragen bij aan het opruimen van het puin dat topbestuurders achterlaten nadat deze de zoveelste mislukte fusie of overname tot stand hebben gebracht. Feit is, dat veel van die fusies en overnames aandeelhouderswaarde vernietigen in plaats van vermeerderen. Zonder door hedgefondsen op het bit te worden gereden, gunt zich het management vaak de ruimte om illusoire synergie-effecten na te jagen, aandeelhouders met mooie beloften aan het lijntje te houden en desnoods de vlucht naar voren te maken middels weer een nieuwe fusie of overname.


Maar bij het ontstaan van twijfelachtige fusies of overnames (zoals Corus en Tata) laten hedgefondsen zelden of nooit iets van zich horen. Dat roept de verdenking op, dat ze juist gebaat zijn bij managementavonturen in fusieland, speculerend op een break-up value die mettertijd zou kunnen ontstaan. Om echt een gezaghebbende stem te krijgen, zullen ze die ook moeten laten horen als ze zich nog geen zorgen hoeven te maken om hun eigen beleggingen en de gedachte aan een riskante fusie of overname nog in de kiem kan worden gesmoord

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Social-distance06v.jpg

Het eind van inclusie of op afstand dichtbij?

Lukt het ons in tijden van social distancing iedereen ‘aan boord te houden’, in de maatschappij en op de werkvloer? The Inclusion Partners-oprichter Adnan Basaran ziet dat de angst regeert. Zelfreflectie is het startpunt voor het bouwen aan betere relaties. 

lees artikel
scopist_posts/originals/essay-CPI06v.jpg

Robuustheid is de enige remedie

De les van de coronacrisis: we hebben leiders nodig die robuuste organisaties bouwen en de sprong voorwaarts kunnen maken naar een nieuwe realiteit. Het hele ecosysteem moet om.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-ING06v.jpg

Kwetsbare productieketens robuuster maken is complex

De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van complexe internationale productieketens blootgelegd. Onmisbare onderdelen konden plots niet meer worden geleverd, waardoor de productie moest worden stilgelegd. Dit maant tot nadenken over aanpassingen, maar aan mogelijke oplossingen blijken haken en ogen te zitten.

lees artikel
facebook