Hedgefunds zijn puinruimers

Hedgefunds zijn puinruimers

Auteur: Bim Bensdorp | 15-03-2007

Dat hedgefunds louter gericht zijn op het eigen gewin op korte termijn, dat zal wel. Toch hebben die hedgefondsen op zijn minst één nuttige functie.


Ze dragen bij aan het opruimen van het puin dat topbestuurders achterlaten nadat deze de zoveelste mislukte fusie of overname tot stand hebben gebracht. Feit is, dat veel van die fusies en overnames aandeelhouderswaarde vernietigen in plaats van vermeerderen. Zonder door hedgefondsen op het bit te worden gereden, gunt zich het management vaak de ruimte om illusoire synergie-effecten na te jagen, aandeelhouders met mooie beloften aan het lijntje te houden en desnoods de vlucht naar voren te maken middels weer een nieuwe fusie of overname.


Maar bij het ontstaan van twijfelachtige fusies of overnames (zoals Corus en Tata) laten hedgefondsen zelden of nooit iets van zich horen. Dat roept de verdenking op, dat ze juist gebaat zijn bij managementavonturen in fusieland, speculerend op een break-up value die mettertijd zou kunnen ontstaan. Om echt een gezaghebbende stem te krijgen, zullen ze die ook moeten laten horen als ze zich nog geen zorgen hoeven te maken om hun eigen beleggingen en de gedachte aan een riskante fusie of overname nog in de kiem kan worden gesmoord

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/cosec-event07v.jpg

Verslag Top-100 Company Secretary Debat&Diner 2019

Over hun sterk evoluerende vak wisselden 18 company secretaries begin juli van gedachten tijdens de tweede editie van het Management Scope Top-100 Company Secretary Debat & Diner, een initiatief van Diligent, ontwikkelaar van boardcommunicatiesoftware, en Management Scope. ‘Company secretaries opereren tegenwoordig ook op strategisch niveau.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Pijler_250x250.jpg

Waarom groei en positieve impact elkaar niet bijten

Accenture Strategy nam bedrijven uit de pijler financiële gezondheid van de Management Scope Corporate Impact Index onder de loep. Lijstaanvoerders zijn online betaalplatform Adyen en chipmachinefabrikant ASML. Vooral dat laatste concern – de winnaar van de overall ranking – laat zien dat groei en positieve impact elkaar niet uitsluiten.

lees artikel
scopist_posts/originals/verduurzaming-directiekamer07k.jpg

Verduurzaming komt nu de directiekamer binnen

Het in juni gepresenteerde Klimaatakkoord kent een groot aantal maatregelen die moeten leiden tot 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, oplopend naar 95 procent in 2050. ING-econoom Gerben Hieminga laat zijn licht schijnen over de implicaties voor het bedrijfsleven.

lees artikel
facebook