Puinruimers bij fusies en overnames

Puinruimers bij fusies en overnames
Dat hedge funds louter gericht zijn op het eigen gewin op korte termijn en weinig oog hebben voor de (strategische) belangen van de onderneming of voor die van de overige stakeholders, dat zal best wel.

Toch hebben die hedgefondsen op zijn minst één nuttige functie: ze dragen bij aan het opruimen van het puin dat topbestuurders achterlaten nadat deze de zoveelste mislukte fusie of overname tot stand hebben gebracht. Feit is, dat veel van die fusies en overnames aandeelhouderswaarde vernietigen in plaats van vermeerderen. Zonder door hedgefondsen op het bit te worden gereden, gunt zich het management vaak de ruimte om illusoire synergie-effecten na te jagen, aandeelhouders met mooie beloften aan het lijntje te houden en desnoods de vlucht naar voren te maken middels weer een nieuwe fusie of overname.

Maar bij het ontstaan van twijfelachtige fusies of overnames (zoals Corus en Tata destijds) laten hedgefondsen zelden of nooit iets van zich horen. Dat roept de verdenking op, dat ze juist gebaat zijn bij managementavonturen in fusieland, speculerend op een break-up value die mettertijd zou kunnen ontstaan. Om echt een gezaghebbende stem te krijgen, zullen ze die ook moeten laten horen als ze zich nog geen zorgen hoeven te maken om hun eigen beleggingen en de gedachte aan een riskante fusie of overname nog in de kiem kan worden gesmoord.

Lees ook:
> Private equity: zeven misverstanden ontzenuwd
> Ondernemingsfinanciering: publiek of privaat?

> Warren Buffett moet verlies nemen
> De grenzen van corporate governance

facebook