De über-optimisten van de Rabobank

Auteur: Mathijs Bouman | 09-11-2006

De über-optimisten van de Rabobank
Genoten van 2006? Maak u dan maar klaar voor 2007. Dat jaar wordt nog mooier, verwachten de economen van de Rabobank. Hoop doet leven, maar hoe realistisch is deze voorspelling?

Volgend jaar zal de Nederlandse economie volgens de Rabobank met 3 ? procent groeien. Dat zou het hoogste groeipercentage sinds 2000 zijn. 'Alle bestedingscomponenten ondersteunen deze expansie', schijven de economen van de bank in het gisteren verschenen Kwartaalbericht. Vooral de consument gaat de economie aanzwengelen. De detailhandel is spekkoper. De brassende consument zal de omzetgroei van veel winkeltypen (met name non-food) tot boven de tien procent opstuwen. Winkeliers, fasten your seatbelts, 2007 komt er aan.

Het optimisme van de Rabobank doet terugdenken aan de situatie eind 2000. Ook toen dacht iedereen dat het met de economie maar één kant op kon: omhoog. Hoe schreef toenmalig minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken het ook al weer in September 2000? 'Het gaat goed met de economie, prima zelfs.' Kort daarna later liep de lucht uit de internetzeepbel en viel de economie stil. Er is volgens mij een behoorlijke kans dat we over enkele jaren net zo lacherig terugkijken op het optimisme van de Rabobank. Zo is de groei van de consumptie afgelopen zomer flink teruggevallen. In juli (het meest recente cijfer) lag de consumptie slechts 1.5 procent hoger dan een jaar eerder. En ook in de industrie vertraagt de groei. In september was de productiegroei op jaarbasis nog maar 1,2 procent. De laatste paar maanden is er zelfs sprake van teruggang. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, lag het productieniveau in september 1,4 procent lager dan in juni. Zelfs de werkloosheid vertoont kuren. Voor het eerst sinds een jaar liep de werkloosheid in september op. Een andere factor die de Rabobank over het hoofd ziet, is dat 2007 het eerste jaar van een nieuw kabinet wordt. Dat is traditioneel een bezuinigingsjaar. Een slimme regering bezuinigt in de eerste twee jaar om gul cadeautjes uit te kunnen delen als de volgende verkiezingen weer in zicht komen. Zalm en Balkenende - het duo Zuur en Zoet - hebben die techniek de afgelopen kabinetsperiode tot kunst verheven. Met als kersje op de taart de 52 euro die iedere Nederlander volgende week op zijn of haar rekening krijgt gestort. Inderdaad, enkele dagen voor de verkiezingen, maar dat is natuurlijk toeval. Volgend jaar is er geen reden voor dergelijke gulheid. Integendeel: er zal weer worden bezuinigd. Dat alleen kan de economie enkele tienden van een procent groei kosten

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie