Regeerakkoord vol losse flodders

Auteur: Mathijs Bouman | 06-02-2007

Regeerakkoord vol losse flodders

Zelfs Herman Wijffels kon het lekken niet meer stoppen. Sinds gisteravond ligt het halve regeerakkoord op straat. Dit kabinet gaat flink uitgeven, zoveel is duidelijk.

Na weken van geheimhouding begon eind vorige week het grote lekken. Toen gisteren het conceptregeerakkoord naar de fracties werd gestuurd, gingen de sluisdeuren open. BNR Nieuwsradio wist zelfs de hand te leggen op een deel van het originele stuk. De eerste 25 pagina's missen, maar tweede helft van het regeerakkoord staat keurig op hun site, inclusief de financiële verantwoording van de kabinetsplannen. Daaruit blijkt dat er een miljard euro extra naar onderwijs gaat en 500 miljoen naar de zorg. Aan wegen geeft Balkenende IV 100 miljoen euro uit, en hetzelfde bedrag gaat naar het OV. Versoepeling van de regels rond arbeidsongeschiktheid kosten jaarlijks ruim een half miljard en 'jeugd en gezin' krijgt elk jaar 400 miljoen extra. Iedere partij krijgt zo een paar honderd miljoen voor z'n stokpaardjes.

Er zijn ook een paar onverwachte uitgaven. Zo mag de publieke omroep - u weet wel, die bureaucratische poging om de commerciële omroepen met staatsteun uit de markt te drukken - rekenen op zomaar 100 miljoen extra per jaar. Daar kunnen weer heel wat omroepbonzen een topsalaris van opstrijken.


Andere opvallende uitgave is de 700 miljoen extra voor de kinderopvang - na onderwijs de grootste uitgavenintensivering. De PvdA wilde in het verkiezingsprogramma kinderopvang gratis maken. Dat zou volgens het CPB 1,25 miljard kosten. Helemaal gratis wordt kinderopvang niet, maar met 700 miljoen komt het kabinet toch aardig in de richting. Nu maar hopen dat er voldoende gekwalificeerde crècheleidster zijn om de toestroom van peutertjes aan te kunnen. Zomaar 700 miljoen in een toch al krappe markt gooien is het recept voor een overspannen markt.


Maar blijkbaar zit ons nieuwe kabinet niet zo met oververhitte markten. Anders hadden ze ook wel voor een ander woningmarktbeleid gekozen hebben. Want dat lijkt nu helemaal gericht op het laten ontploffen van de huurmarkt. Volgens eerder uitgelekte plannen, zal het kabinet niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek, de huurliberalisering terugdraaien en de huurstijging maximeren op het inflatietempo.


Mix deze drie voornemens en je krijgt een hoogst explosief mengsel. De onbeperkte renteaftrek zal ervoor zorgen dat de stijging van de huizenprijs doorzet. Tegelijkertijd kunnen de huren vanwege de stalinistische marktordening nauwelijks omhoog. Gevolg zal zijn dat projectontwikkelaars alleen nog huurhuizen zullen bouwen als ze daartoe met het pistool op de borst gedwongen worden. Reken maar mee. De prijs van koophuizen steeg sinds 2000 met 58 procent. De inflatie bedroeg in dezelfde periode 14 procent. Als huren niet harder hadden mogen stijgen dan de inflatie waren de opbrengsten van verkopen en verhuren dus fors uit elkaar gelopen. Dat is overigens ook wat in werkelijkheid ongeveer gebeurde, want de hurenstijging bedroeg sinds 2000 18 procent - nauwelijks meer dus dan de inflatie. Daarbij liepen de gemiddelde onderhoudskosten aan woningen deze eeuw ook nog eens op met 23 procent. Wie wil er onder zulke omstandigheden nog huurbaas zijn?


Ook de komende vier jaar zullen de politici weer openbaar treuren over overspannen huurmarkt. Zij huilen krokodillentranen. (Maar niet Joop Wijn, want die maakte gisteravond om 22.00 uur bekend de politiek te verlaten!)

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 5 | 1 Waardering

Meer opinie