Ben Bernanke's pokerface

Auteur: Esther van Rijswijk | 09-08-2007

Ben Bernanke's pokerface
Ben Bernanke speelt zijn rol als centralebankdirecteur met verve. Als het om de Amerikaanse economie gaat, laat hij zich niet kennen: terwijl de markten nerveus zijn en koersen dalen, laat hij ijskoud de rente ongemoeid. Nou maar hopen dat hij z'n pokerface kan waarmaken.

De markten klampten zich vast aan de boodschap van Bernanke, voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Fed). Volgens hem is de amerikaanse economie solide. Beleggers reageerden opgelucht. Beurskoersen herstelden, de crisis in de Amerikaanse huizenmarkt en de dreigende ‘credit crunch' (het door een omslag in het vertrouwen wegvallen van de beschikbaarheid van leningen waardoor de economie wordt afgeknepen) verdween zowaar even naar de achtergrond. Behalve dan bij Jim Cramer, de Amerikaanse tv-persoonlijkheid en oud-hedgfundmanager die het allemaal teveel wordt en die op emotionele wijze duidelijk maakt dat de - financiële - wereld vergaat terwijl de Fed 'ligt te slapen', kijk naar deze video opname.
De zorgen over de Amerikaanse economie zijn de wereld dan ook nog niet uit. Sterker nog: Bernanke moet op dit moment zo'n beetje de meest instabiele economie van de wereld overeind houden.

Wat dat betreft staan zijn collega bankiers er beter voor. Op 2 augustus hintte bankpresident Jean Claude Trichet van de Europese Centrale Bank nog op een renteverhoging in september. Australië verhoogde z'n rente dinsdag naar het hoogste niveau in tien jaar. En ook Groot Brittannië en Japan, zo wordt verwacht, denken aan een renteverhoging.
Mocht de huizenmarkt toch een echte crisis blijken en de Amerikaanse economie nog verder onder druk zetten, dan is dat de eerste echte test voor Bernanke. Zal hij dan, net als zijn voorganger Alan Greenspan, onmiddellijk de geldkraan open zetten door de rente te verlagen in de hoop de economie staande te houden?
Het verlagen van de rente door Greenspan werkte keer op keer, in elk geval op de korte termijn. Maar welbeschouwd is de huidige instabiliteit van de Amerikaanse economie - en daarmee van de wereldeconomie - juist aan Greenspans lage-rentebeleid te danken. Want door dat goedkope Greenspan-geld, is er een luchtbel in de huizenmarkt geslopen.
Bernanke zwicht dit keer niet voor zoveel gemakzucht. Het is ook maar de vraag of je een luchtbel keer op keer kunt repareren met dezelfde lucht als waarmee hij is opgeblazen. Dit keer zou een verlaging van de rente wel eens het signaal kunnen zijn dat het echt afgelopen is. Wat dat betreft is het te hopen dat Bernanke zijn pokerface kan waarmaken.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie