Roekeloosheid zonder represailles?

Auteur: Jeroen Smit | 29-05-2006

Roekeloosheid zonder represailles?
Nederland is een vreemd land. We zijn blij dat nu zelfs topbestuurders, zoals die van Ahold, door een strafrechter worden veroordeeld omdat ze in werktijd roekeloos met hun handtekening zijn geweest. Tegelijkertijd constateren we dat werknemers die te hard rijden in werktijd de eventuele boetes bij hun baas mogen declareren. Vreemd, heel vreemd.

Twee weken geleden besliste het gerechtshof in Den Haag dat TPG Post twee boetes moest betalen voor een chauffeur die te hard had gereden. Het gaat om snelheidsovertredingen tot 10 kilometer per uur. Pas daarna zou sprake zijn van roekeloos gedrag en moet de overtreder zelf betalen.

Kennelijk geïnspireerd door dit nieuws stellen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) vast dat gerechtelijke uitspraken over verkeersboetes en werknemers veel meer wettelijke bescherming genieten dan werd gedacht. Het recht om de boete te claimen geldt volgens de onderzoekers voor bekeuringen bij alle zakelijke ritten en tijdens gezamenlijk woonwerkverkeer. Denk hierbij aan een groep bouwvakkers in een busje of medewerkers die een auto poolen. Volgens het hof moeten werknemers die meer dan tien kilometer te hard hebben gereden terwijl ze onderweg waren voor hun baas, de boete wel zelf betalen. Wie goed zoekt zal situaties kunnen bedenken waarbij het rechtvaardig is dat iemand die simpelweg te hard rijdt, de snelheidsovertreding declareerd. Stel bijvoorbeeld dat de baas dreigt met ontslag. Er mag dus, sinds 2001, gedeclareerd worden, maar dat gebeurt nauwelijks. De oorzaak zou (volgens de bonden) kunnen liggen bij werkgevers die hun werknemers bewust niet inlichten over het recht om boetes te claimen. Als andere oorzaak wordt genoemd dat werknemers deze boetes vaak niet claimen, omdat ze geen ruzie met de werkgever willen. Wordt hier nu een slapende hond wakker gemaakt? Verschillende brancheorganisaties maken zich grote zorgen. Vorig jaar zijn in totaal 15 miljoen verkeersboetes uitgedeeld. Stel dat 5 procent wordt geclaimd, dan loopt de schade gemakkelijk in de tientallen miljoenen euro. Of kunnen we optimistisch zijn en heeft het geweten van de meeste werknemers zich zo goed ontwikkeld dat ze zich ervoor schamen om zulke boetes te declareren. Dat ook simpelweg niet logisch vinden. Laten we het hopen. Want hier klopt helemaal niks van. Stel dat iemand tijdens werktijd, in een woonwijk slechts 9 kilometer te hard rijdt en daarbij een kindje omver knalt. Worden de ouders voor die schade dan verwezen naar de baas

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie