De Roemeense loodgieter komt eraan

Auteur: Mathijs Bouman | 26-09-2006

De Roemeense loodgieter komt eraan

Feest in Boekarest. Vanmiddag besluit de Europese Commissie dat Roemenië - evenals Bulgarije - in 2007 lid mag worden van de EU. Krijgt u al koude rillingen bij het idee? Tel dan de zegeningen.

Het zal niet lang meer duren of de Poolse loodgieters raken op. Nu de Poolse economie aan trekt en ook andere landen het plezier van goedkope, ijverige en vakkundige handen uit het oosten beginnen te ontdekken, dreigt de Nederlandse boer zijn Poolse landarbeider en de Nederlandse huiseigenaar zijn Poolse klusjesman te verliezen.

Geen nood, hulp is onderweg. Uit Roemenië om precies te zijn. Daar staan zo'n 22 miljoen Roemenen te trappelen bij de grens. Of een stuk minder natuurlijk, Want uiteindelijk is de gevreesde overstroming van Nederland door Polen, Letten, en Hongaren ook meegevallen. Hoeveel het er ook zijn, ze hoeven nog maar een paar maanden geduld te hebben. Want vandaag besluit de Europese Commissie hoogstwaarschijnlijk dat Roemenië en Bulgarije op 1 januari 2007 lid mogen worden van de Europese Unie. Er zullen ongetwijfeld nog een stapeltje voorwaarden en eisen aan het besluit worden geniet, maar de toetreding van de twee laatste aspirant-leden is met dat besluit zo goed als bezegeld. 'Moet dat nou?' zullen veel Nederlanders denken. Het Europese huis wordt groter en groter met al die Oost-Europese snoeshanen die hun stacaravan aan de Europese Unie vastmetselen. Straks verdwalen we in ons eigen huis. Nu is een lichte vorm van xenofobie niemand vreemd, en een beetje argwaan richting Brussel kan zeker ook geen kwaad. Maar economisch gezien heeft de uitbreiding toch vooral voordelen. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft die voordelen in elk geval al in de smiezen. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank bedroeg het geïnvesteerd vermogen van Nederlandse bedrijven in Roemenië eind 2005 ongeveer 2,2 miljard euro. Opvallend is dat de investeringen in Roemenië de afgelopen paar jaar sterk gestegen zijn. In 2004 bedroeg het geïnvesteerde vermogen nog maar 760 miljoen euro, een jaar later was dit bijna 200 procent gestegen. Met de toetreding van Roemenië in aantocht, zal dat bedrag dit jaar alleen nog maar verder zijn opgelopen. Op de website van de Nederlandse ambassade in Boekarest staat in elk geval een indrukwekkende opsomming van Nederlandse bedrijven met vestigingen in Roemenië. Ook de handel met Roemenië zit in de lift. Althans dat was het geval tot 2003, het meest recente jaar waar het CBS over rapporteert. De export naar Roemenië steeg dat jaar met zes procent. De import uit Roemenië nam zelfs toe met 25 procent. Voor Nederlandse ict-bedrijven is de aanstaande toetreding van Roemenië helemaal een feest. Volgens een artikel in Business Week heeft het land fantastische programmeurs die voor een handvol euro's dagenlang achter de pc kruipen. Oracle, HP en Accenture maken daar nu al gebruik van. Met gemiddeld maandsalaris van rond de 500 euro, zijn Roemeense ict-ers ongeveer net zo goedkoop als hun Indiase evenknieën in het veelgeroemde Bangalore. Handig, dan kan die Roemeense loodgieter ook meteen dat hardnekkige computerprobleem bij u oplossen

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie