Rutte: BelgiŽ is geen democratie

Auteur: Mathijs Bouman | 21-11-2006

Rutte: BelgiŽ is geen democratie

En Spanje ook niet. Of zou hij het zo niet bedoelen? Hoe dan ook, Mark Rutte is zo vlak voor de verkiezingsdag de draad behoorlijk kwijt. Kom op Mark, geen onzin meer over de Nederlandse economische groei, alsjeblieft.

Hij zei het echt. Tijdens de uitzending van Standpunt.nl op Radio1, waar Mark Rutte gisteren te gast was klonk het luid en duidelijk door de ether:

'Wat we bereikt hebben in de afgelopen jaren is dat er een ongelooflijk sterke basis ligt. We zijn nu de snelst groeiende economie buiten India van alle democratische landen in de wereld. Dat is een waanzinnige prestatie.' Nederland als de democratie met de op een na hoogste groei. Het was geen verspreking van de liberale voorman, want een minuut later in de uitzending herhaalde hij het: 'Nederland doet het dus beter dan elk ander land buiten India.' Wie dacht dat Balkenende in deze verkiezingsstrijd de kampioen van het goede economische nieuws was, vergist zich. Rutte maakt het pas echt bont. Want er klopt natuurlijk niets van zijn bewering. Nederland groeit dit jaar aardig, maar in veel (democratische) landen ligt de groei een stuk hoger. Zelf in Europa zijn er zo een handvol te vinden. Pak de meest recente cijfers van Eurostat er maar bij. Volgens de eerste schatting van de economische groei in het derde kwartaal, was de groei in Nederland 2,6 procent op jaarbasis. In België was dat 3,1 procent, in Spanje 3,8 procent, in en in Griekenland zelfs 4,3 procent. Van alle 'democratieën' in het eurogebied waarvoor Eurostat groeicijfers voor het derde kwartaal gisteren gereed had, lag alleen in Italië de groei met 1,7 procent lager dan in Nederland. Met andere woorden: Nederland is nu de traagst groeiende economie behalve Italië! Buiten het eurogebied is de situatie niet anders. Volgens gisteren bekend gemaakte cijfers lag de gemiddelde groei in de lidstaten van OESO met 3,0 procent boven die van Nederland. De groeicijfers van landen als Groot-Brittannië (2,8 procent), de VS (2,9) en Japan (2,7) lagen allen hoger dan die van Nederland. Dit neemt natuurlijk niet weg dat Nederland na een aantal moeilijke jaren in 2006 eindelijk weer op een redelijk groeipad terecht is gekomen. Prima, daar kunnen we blij mee zijn. Maar een wereldwonder is de Nederlandse economie nog lang niet. Ook niet in verkiezingstijd

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie