Raad van bestuur, neem een voorbeeld aan Ajax

Auteur: Bim Bensdorp | 31-01-2007

Raad van bestuur, neem een voorbeeld aan Ajax
Of Edgar Davids opgesteld wordt is niet zeker, dat hangt af van de vorm van de speler, de balans in het elftal, de op de tegenpartij gerichte tactiek of het spel- en scoreverloop. Zo zou ook een RvB samengesteld moeten worden.

Ajax heeft ook pingelaar Leonardo aangetrokken: een speler die bij de tegenpartij voor onrust kan zorgen met onvoorspelbare acties. Maar Davids noch Leonardo zullen door coach Ten Cate altijd worden opgesteld of steeds met dezelfde opdracht het veld in worden gestuurd. Wie vanaf de aftrap meespeelt, tijdens de wedstrijd invalt of op welke positie speelt hangt van verschillende factoren af. Blessures en gele/rode kaarten daargelaten ondermeer: de vorm van de speler, de noodzakelijke balans in het elftal, de op de tegenpartij gerichte tactiek of het spel- en scoreverloop.

Het hoogste 'elftal' van een onderneming wordt gevormd door het leiderschapsteam: raad van bestuur of directie. Bij de opstelling daarvan zouden dezelfde overwegingen een rol moeten spelen, met als ultieme consequentie dat zelfs de aanvoerder (voorzitter) niet altijd verzekerd kan zijn van een basisplaats. Al naar gelang de uitdagingen waarvoor het team staat kunnen spelers naar de reservebank worden verwezen of tijdens de strijd uit het veld worden gehaald. Tenslotte is er de mogelijkheid van een vrijwillige of gedwongen transfer naar een andere club. De uitdagingen waarvoor topteams van ondernemingen zich gesteld zien veranderen steeds sneller. Periodes van het spel temporiseren, voor de pot hangen of alles op de aanval gooien volgen elkaar op. Tegen Veendam speel je anders dan tegen Arsenal. Een leiderschapsteam dat steeds in dezelfde opstelling speelt en blind vertrouwt op vaste spelpatronen is tegen die wisselende uitdagingen onvoldoende opgewassen. De continuïteit van de organisatie en het succes van de onderneming vraagt juist om continue bijstelling van het strijdplan en vliegende wissels in de top. Een dubbele bezetting van alle posities, spelers die af en toe (tijdelijk) worden teruggezet naar een bedrijfsonderdeel of staffunctie dan wel worden uitgeleend aan een andere club om daar verder te rijpen of nieuwe ervaring op te doen. In het besturingsmodel van ondernemingen anno nu klinkt dit nogal bizar, maar in de niet zo verre toekomst zouden dergelijke vliegende wissels wel eens de gewoonste zaak van de wereld kunnen worden

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie