Sarkozy zet Euro op het spel

Auteur: Mark Koster | 16-07-2007

Sarkozy zet Euro op het spel

Hij probeert het wel, maar het zijn natuurlijk wel maatregelen met de Franse slag. Het economische schokplan van de Franse president Sarkozy is niet meer dan een geparfumeerd mengsel van klassieke interventiemaatregelen om de economische sur place in eigen land te verhullen.

Met de mogelijke parachutering van de gematigde sociaal democraat Dominique Strauss Khan bij het IMF, omarmt hij een lieveling van de vrijzinnige Rijnlandse economen, maar helpt hij Frankrijk en Europa daarmee ook vooruit? Sarkozy strooit in Frankrijk met ogenschijnlijk liberale cadeautjes, maar deze vrijgevigheid moeten we met argwaan bezien. De president en zijn ministersploeg komen voort uit een Francofone traditie van economische bemoeizucht.

Zijn laatste liberale daad is het plan om de Fransen niet meer belasting te laten betalen dan 50%. Dat is natuurlijk een loffelijk streven, maar wie betaalt dat eigenlijk? In eerste instantie de Fransen zelf natuurlijk, maar in tweede instantie raakt het ook de Europese economie. Sarkozy heeft er namelijk een handje van om zijn problemen door te schuiven naar de Europese instituten, zoals de Europese Centrale Bank en de Europese ministers van financiën. Afgelopen week nodigde hij zichzelf uit op een vergadering van Europese geldministers om eens te polsen of het Franse tekort misschien een un peu meer mag oplopen dan in Europees verband was afgesproken. De Duitsers hebben meteen njet geroepen en nemen met hun verzet de rol van minister Zalm over, die gedurende zijn regeerperiode tot de roestvrijstalen Eurobeschermheer kon uitgroeien. Dit is niet het enige signaal om oplettend te zijn. De dure euro irriteert het Franse haantje en daarom moet de Europese Centrale Bank maatregelen nemen om de munt goedkoper te maken. De Franse export komt namelijk in gevaar door de hardheid van de Europese munteenheid. Tja, dat is nou nét niet de bedoeling. De euro is zo sterk, omdat de Europese landen hun economieën hebben gesaneerd en de ECB onafhankelijk kan opereren. Een van de weinige overgebleven korte termijn instrumenten om de waarde van de Euro aan te passen is de rentestand. Daarover beslist tegenwoordig een Fransman, Jean Claude Trichet. Helaas voor Sarkozy laat deze stoïcijnse bankier zijn Franse connecties tot op heden keurig buiten zijn werk. Hoe zou dat gaan met Strauss Kahn? Zijn economische cv is redelijk bemoedigend. Hij is een gerespecteerde ex minister van financiën, een tegenstander van de bezopen 35-urige werkweek en tot voor kort een voorstander van privatisering van overheidsbedrijven. Sinds zijn presidentskandidatuur voor de Socialistische Partij flirt hij echter ineens weer met nationalisering van Franse bedrijven, zoals energiereus EDF. Kan hij zich losmaken van de opportunistische Parijse politiek en de welgemeende adviezen uit het Elysée. DSK wordt door insiders omschreven als 'mediterraan'. Hopelijk is dat slechts omdat hij een onverbeterlijke womanizer is, zoals het weekblad Libération enigszins waarschuwend opmerkte. De Sarko-protégé weet hopelijk hoe puriteins en venijnig ze kunnen zijn in Washington, waar het hoofdkwartier van het IMF zetelt. Vraag dat maar eens aan Paul Wolfowitz van de Wereldbank. Is er echt geen liberalere kandidaat te vinden?

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie