Schaf individuele beoordelingen af

Auteur: Gastauteurs | 15-12-2008

Schaf individuele beoordelingen af
Door gastauteur Paul van Scherpenseel: In elk bedrijf begint aan het eind van het jaar weer de ellende van de individuele beoordelingen. Verreweg de meeste werknemers vinden deze gesprekken maar onzin. Daarom is het ook bizar dat bedrijven stug doorgaan met het beoordelingencircus.


Beoordelingsgesprek

Natuurlijk zullen werknemers tegen hun baas zeggen dat ze beoordelingen belangrijk vinden. Maar als je doorvraagt, dan kom je erachter dat ze vooral bedoelen dat ze belang hechten aan de aandacht die er dan voor hen is. ‘Beoordelingsgesprekken zijn weliswaar bedoeld om het beste uit iedereen te halen, maar daarmee los je nog niet automatisch fricties in het werk op', is een veel gemaakte opmerking.

Onderlinge samenwerking
Met deze opmerking slaan werknemers de spijker op de kop. Je kunt pas het beste uit werknemers halen als de onderlinge samenwerking goed verloopt. Dat bereik je niet met individuele beoordelingsgesprekken. Dat lukt wel als je hen als groep aanspreekt en ook als groep beoordeelt. Samen moeten ze een dienst leveren en samen zijn ze dus verantwoordelijk. Geef duidelijk aan waarop ze worden beoordeeld en laat hen verder zelf bepalen hoe ze het werk organiseren.

Mopperen
Door groepsbeoordelingen ontstaat er voor werknemers een urgentie om het werk goed op elkaar af te stemmen en om tijdig aan de bel te trekken als er iets stokt in het werk. Deze verandering zal geheid leiden tot het nodige gemopper, maar dat komt vooral doordat mensen nu eenmaal graag vasthouden aan hun vertrouwde routine.

Andere beoordelingsaanpak
Om een andere beoordelingsaanpak in te voeren, vergt echter eerst dat leidinggevenden breken met hun eigen werkroutine. Ze willen wel, maar ze weten niet hoe dat vorm moet krijgen en tijd om daarover na te denken zeggen ze niet te hebben. Flauwekul natuurlijk. Met de suggestie van de groepsbeoordelingen kunnen ze in ieder geval direct aan te slag en de organisatie bevrijden van de mallemolen van individuele beoordelingen.

Lees ook:
> Talent uit eigen bedrijf vaak beter dan iemand van buitenaf
> Allianties: een kwestie
> Human capital: de kracht van menselijk kapitaal

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie