Schuld en boete

Auteur: Mark Koster | 05-04-2006

Schuld en boete

Hendrik-Jan Biemond, de kordate officier van justitie in de Ahold-zaak, is mild geweest voor Cees van der Hoeven en Michiel Meurs. De twee boekhoudfraudeurs van Ahold hoorden gisteren 20 maanden cel tegen zich eisen, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Biemond had 6 jaar celstraf kunnen vragen en dat ook moeten doen (lees Smits uitleg over artikel 336 Sr in de scopist). Cees van der Hoeven en zijn partner in crime Michiel Meurs hebben honderdduizenden Ahold-aandeelhouders bedrogen. Door hun handelingen zijn er spaartegoeden en pensioenen in rook op gegaan.

Van der Hoeven en Meurs hebben tot op heden nauwelijks spijt getoond. De heren zien hun gegoochel met cijfertjes eerder als onhandige kwajongenstreken dan als criminele daden. Biemond verklaarde nog even met wat Amerikaanse collega's te hebben gebeld om zich te oriënteren op de strafmaat. Heel verstandig. De wetgeving op het gebied van financiële wandaden is in Amerilka een stuk moderner dan in Nederland. De officier heeft gelijk met zijn stelling dat er een afschrikkende werking moet uitgaan van dit vonnis. In Amerika stuurde de rechter Bernie Ebbers van Worldcom en Dennis Kozlowski van Tyco al 25 jaar de cel in. De aanklachten tegen Ebbers en Kozlowski waren iets harder dan tegen Van der Hoeven en Meurs, maar komen toch pijnlijk overeen: knoeien met de cijfers om de resultaten op te vrolijken. Dat mag dus niet. Dat is terecht strafbaar. Wie het kapitalisme lief heeft, moet hard optreden tegen haar uitwassen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie