Meer groei? Meer baby's graag.

Auteur: Mark Koster | 13-07-2006

Meer groei? Meer baby's graag.

Het bewijslijkt nu in cijfers geleverd. Als de overheid innovatie stimuleert, groeit de economie harder. Bent u nu eindelijk ook overtuigd collega Crooijmans? Oh ja, nog een dingetje: maak eens een kind.

De discussie op deze site over nut en noodzaak van subsidie aan innovatie (Crooijmans is tegen) lijkt in het voordeel van de dromers, de ondernemers en de optimisten beslist. Uitgaven aan innovatie zijn aldus het CPB geen onzinnige bestedingen. Nederland is onder dit kabinet afgedaald tot een matige middenmotor als het gaat om het voeden van onze bovenkamer. Dom. De uitgaven aan onderwijs en innovatie liggen in Nederland procentueel lager dan bijvoorbeeld in Amerika, een land waar overheidsinterventie toch wordt gezien als een vervelende buurman die ineens komt meeëten. Ook onze ondernemers zijn niet scheutig met innovatieve gokjes.

Het is goed dat het CPB ons nog een keer waarschuwt voor het gebrek van innovatieve denkkracht in de polder. Opvallend in dit verband is het pleidooi voor invoer van brains uit het buitenland. Wie niet slim genoeg is, moet hersens importeren is de boodschap. Nou, ja, ik verveel u met een oud verhaal. Of is dit nog steeds nieuws voor u? Het tekort aan vitale en ondernemende geesten wordt namelijk steeds nijpender. Volgens een recente studie van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) en de HBO raad dreigt er een 'alarmerend' tekort te ontstaan aan goed opgeleide werknemers in Nederland. De twee organisaties omschrijven het kennistekort als 'een van de grote maatschappelijke en politieke uitdagingen voor de komende jaren'. Volgend jaar is de pan met hogeropgeleiden leeg. In 2010 zijn er al 75.000 hoger opgeleiden te weinig om de lokroep van de arbeidsmarkt te kunnen beantwoorden, somberen de twee organisaties in een recent persbericht. Maar bij die constatering is het gebleven. Ondertussen moddert Balkenende III rustig voort met kortetermijn-cadeutjes. Ook van Mark Rutte, de staatssecretaris van onderwijs, die het 'sociale leenrecht' wilde introduceren horen we niets nieuws meer sinds hij zijn liberale achterban moet paaien met zomerse weggeefacties. Jammer hoor, want Rutte's studietoelage wordt door het CPB als een van de vehikels voor meer economische groei gezien. En ook van het CDA had ik in dit verband iets meer denkkracht verwacht. Want met een vruchtbare gezinspolitiek kunnen we de economie nog flink laten groeien, constateerde NRC Columnist Ben Knapen gisteren nog eens droogjes. Ja ja, dat mag ook met het licht uit en de gordijnen dicht.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie