Shell heeft visie

Auteur: Gastauteurs | 05-02-2007

Shell heeft visie
Gastauteur Henk Willem Smits: Shell boekte een recordjaarwinst bleek afgelopen donderdag, maar heeft fijnere jaren gekend dan 2006. De vooruitzichten zijn niet goed: in Nigeria is de productie schrikbarend gedaald en in Siberië is Shell afgeperst. Toch getuigt de Koninklijke nog steeds van gedurfd ondernemen.

De productie van Shell zal de komende jaren, ondanks de stijgende vraag naar energie, niet veel opgevoerd kunnen worden, aldus topman Jeroen van der Veer. Maar voor de lange temijn lijkt me dat Shell wel goed en gedurfd risico aan het nemen is. Het pispaaltje van de internationale milieubeweging doet twee grote maar beredeneerde gokken. De eerste is dat het zwaar inzet op teerzanden in Colorado en Alberta. Olie winnen uit teerzand en kalksteen is peperduur, maar de tijd van 20-30 dollar per vat zal toch wel echt voorbij zijn, dus wie weet levert het wat op.

Misschien nog wel opvallender zijn de aangekondigde investeringen van Shell in Iran. De Koninklijke heeft het afgelopen jaar vriendjes gemaakt met de mullahs in Teheran. In plaats van gokken op de Verenigde Staten, die ooit eens de olievelden in Irak zullen gaan verdelen, jaagt Shell Washington tegen zich in het harnas. Amerikanen zijn boos op het bedrijf omdat het bedrijf een contract met Iran heeft gesloten voor een gaswinningsproject. Shell is er vroeg bij in Iran en daar kan het zich op korte termijn impopulair mee maken. Maar de Iraanse havik-president Mahmoud Ahmedinejad is helemaal niet zo populair meer in Iran door gierende inflatie en snel stijgende werkloosheid. Bush verdwijnt sowieso van het toneel. Het lijkt wel of Shell de tijdgeest perfect aanvoelde, want de Franse premier Jaques Chirac zei bijna op hetzelfde moment dat Shell de contracten aan het tekenen was, dat het niet zoveel kon schelen als Iran één of twee atoombommen heeft. Mochten ze de bom op Israël of waar dan ook laten vallen, dan is Teheran in een paar uur van de kaart geveegd. Slim van Chirac, een betere strategie dan die van Israël en de VS die alleen maar paniekerig doen en de druk verder opvoeren. Door te zeggen dat de bom niet meer is dan een papieren tijger en de veiligheid van het land helemaal niet ten goede komt, wordt een troefkaart waarmee Ahmedinejad nog aan populariteit zou kunnen winnen hem uit handen geslagen. Je zou bijna kunnen zeggen dat Shell eenzelfde boodschap geeft aan de Iraanse kiezer: door aardgas te gaan winnen is dure kernenergie helemaal geen interessante optie voor de verarmde Perzische man in de straat. Het geld dat daarheen gaat kan wel beter worden besteed. Daarbij, en dat zal Chirac misschien ook in het achterhoofd hebben gehad, als de natuurlijke rijkdommen van Iran niet door Europeanen mogen worden afgetapt, dan doen de Chinezen het wel. Goed dus van Van der Veer om het tromgeroffel in Washington over de deal van Shell met Iran te bagataliseren tot politieke futiliteiten, wat hij deed in interviews op televisie. Het duurt nog wel even voordat het gasproject in Iran serieus wordt, en tegen die tijd kan de situatie er heel anders uitzien, zei hij. Het klonk zowaar als visie

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie