'Shell moet ons niet langer uitbuiten'

Auteur: Willem Middelkoop | 08-02-2006

'Shell moet ons niet langer uitbuiten'
De socialistische revolutie is terug. Na het imploderen van de Russische heilstaat leek het kapitalisme onoverwinnelijk. Maar opeens zien we de éne na de andere linkse president opstaan. Vooral in Latijns Amerika is het socialisme helemaal terug. Fidel Castro kan trots zijn.

Amerika is op het hoogtepunt van haar macht. Zelfs Noord-Korea gebruikt Windows. Al bleven ze tijdens mijn bezoek een jaar geleden volhouden dat het niet om Amerikaanse maar om Japanse software ging. Behalve in Bollywood kijkt iedereen naar Hollywood films. En de Big Five, de vijf grote oliegiganten, konden overal hun gang gaan.

Maar opeens is er een opleving van een nieuw pragmatisch socialisme. Denk aan de acties van President Putin, die geprivatiseerde staatsbedrijven, zoals Yukos, opeens weer onder controle wil krijgen. Maar de sterkste revolutionairen vinden we in Zuid-Amerika.

Nachtmerrie Amerika
Dat is de redactie van Vrij Nederland ook opgevallen. Zij beschrijven deze week hoe daar de afgelopen jaren maar liefst zeven linkse presidenten zijn opgestaan. Uit de VN-lijst: Oud-leger officier Hugo Chavez, president van Venezuela sinds 1999 is natuurlijk het meest bekend. Maar indiaan en cocaboer Evo Morales, net aan de macht in Bolivia, spreekt ook erg tot de verbeelding met zijn slagzin 'Ik zal de nachtmerrie van de Amerikanen worden'?.

Amerikaans imperialisme
Shell heeft te vrezen van de linkse president Kirchner van Argentinië. Hij profiteerde van de crisis in 2003. Volgens hem moet: 'Shell moet ons niet langer uitbuiten'?. Deze en ander uitbuiting leverde in 2005 wel de grootste bedrijfswinst ooit op. De afkeer van het Amerikaanse imperialisme is de rode draad in deze revolutie. Meest succesvolle tactiek de afgelopen decenia: help een rechtse dictator, met hulp van de CIA, aan de macht. Maak hem en zijn clan rijk en corrupt met steekpenningen en commissies.

Rijke toplaag
Zo kwam de winst van bijvoorbeeld de grondstoffen bij de Westerse bedrijven en een rijke toplaag in het land zelf terecht. En de bevolking, die bleef arm achter. Maar net als in Nigeria, eisen zij nu haar deel van de winst op. Woensdag moest in Equador een oliepijpleiding met een capaciteit van meer dan 300.000 vaten per dag worden afgesloten nadat de lokale bevolking een pompstation van Occidental Petroleum had bezet. Opstandelingen in Nigeria willen hun acties pas stoppen als Shell anderhalf miljard dollar aan de plaatselijke bevolking betaald. Dat is nog geen tien procent van de jaarwinst over 2005.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie