Shell kan niet om Rusland heen

Auteur: Hans Crooijmans | 28-09-2007

Shell kan niet om Rusland heen

Eind vorig jaar dwong Rusland Shell om af te zien van zijn meerderheidsbelang in het miljardenproject Sachalin-2. Het was president Poetin himself die Jeroen van der Veer in het Kremlin zo ongeveer de voorwaarden dicteerde van die capitulatie.

Shell lijkt die klap echter op een volwassen manier te hebben verwerkt. In de zomer werd een 'strategische overeenkomst' met Ruslands grootste oliebedrijf Rosneft getekend, die Shell toegang biedt tot de (mede-)exploitatie van olievelden in West-Siberië. En deze week sloot het bedrijf een overeenkomst met de middelgrote oliemaatschappij Tatneft voor de ontwikkeling van velden met 'zware olie' in de Russische republiek Tatarstan.

Rusland, kortom, blijft van groot belang voor Shell. Om meerdere redenen. Geen energieconcern dat zijn langetermijnbelangen serieus neemt, kan het zich bijvoorbeeld permitteren om het dit land - met de grootste aardgasreserves ter wereld, plus zeer ruime olievoorraden - te negeren.
Vergeleken met de brandhaarden waarin Shell elders in de wereld zoal moet opereren (denk aan Nigeria, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika) is Rusland bovendien een oase van politieke en maatschappelijke rust. Okay, onder president Poetin worden regelmatig door zijn voorganger afgesloten contracten met westerse energiebedrijven 'gecorrigeerd'. Maar ook onder de nieuwe voorwaarden die ze opgedrongen kregen, valt er voor buitenlandse concerns nog altijd heel profijtelijk te werken.
Komt bij dat Shell iets te bieden heeft wat Russische olie- en gasbedrijven tot dusver ontberen. Te weten: de technologie om moeilijk winbare olie- en gasvoorraden te exploiteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om boren in kilometersdiepe zee. Of, zoals de verse deal met Tatneft beoogt: zware olie naar boven pompen die anders waarschijnlijk in de grond zou blijven zitten. Bij een olieprijs van tegen de 80 dollar per vat, wordt zelfs dat kostbare project een heel lucratieve zaak.
De omstandigheden zijn veranderd voor westerse energieconcerns die in Rusland willen werken. Het verkrijgen  of houden van een meerderheidsbelang in grote projecten -zoals Shell tot vorig jaar had in Sachalin - is tegenwoordig uitgesloten; Russische bedrijven nemen de dagelijkse leiding over. En net als andere landen die beschikken over grondstofvoorraden (zoals heel recent Kazachstan), eist de Russische overheid vandaag de dag een groter stuk van de taart.
Bij Shell hebben ze meer dan 100 jaar ervaring in het wheelen en dealen met overheden. Het bedrijf leerde omgaan met burgeroorlogen, terorisme, revoluties, grote natuurrampen en nationalisaties. Dan schrik je niet van incidenten zoals in Rusland of Kazachstan. Sterker nog, gelet op wat hierboven staat, is er voor Shell alleen maar meer reden voor het spelen van de Russische kaart.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie