Russen spelen powerplay met Shell

Auteur: Hans Crooijmans | 21-09-2006

Russen spelen powerplay met Shell
Onder druk van de de Russische overheid is Shell gedwongen zijn veruit grootste investeringsproject, Sachalin 2, tijdelijk stop te zetten. Eens zien hoe het concern deze crisis tot een goed einde brengt.

Dat de Russen overtreding van de milieuregels aanvoeren als reden voor het stopzetten van het 20 miljard dollar kostende olie- en gaswinningsproject in de zee bij het eiland Sachalin, is natuurlijk een lachertje. Want Moskou heeft zich bijvoorbeeld nog nooit druk gemaakt over de veelvuldige lekkages in het bestaande pijpleidingstelsel, waarvoor Russische bedrijven verantwoordelijk zijn. Maar ja, milieuorganisaties als Greenpeace hebben de Russen de afgelopen jaren wel op een idee gebracht met zielige verhalen over bedreiging van de paringsgebied van de grijzewalvis en verontreiniging van het Sachalinse zeewater.

Niettemin, de werkelijke reden voor het stilleggen van Sachalin 2 - waarin Shell een belang van 55 procent heeft en twee Japanse partners de rest - is dat de huidige machthebbers in het Kremlin meer greep willen op de exploitatie van de enorme nationale bodemschatten. President Poetin is, zacht gezegd, niet blij met de production sharing agreements (psa's) die onder zijn voorganger Jeltsin sinds 1993 werden gesloten met bedrijven als Shell, Exxon en Total. De details daarvan zijn nooit publiek gemaakt. Maar de lage olieprijzen en de armlastigheid van de Russen destijds, doen vermoeden dat deze westerse bedrijven gouden deals hebben gedaan. Contract is contract, zou je zeggen, maar daar denken ze in het opgeklauterde en zelfbewuste Rusland van vandaag anders over. Behalve Shell ligt ook Exxon inmiddels onder vuur van het ministerie van milieu. En het Franse Total kreeg woensdag zelfs te horen dat zijn psa mogelijkt wordt geannuleerd, wegens wat wij zouden noemen: wanprestatie. Zo ver is het met Shells project gelukkig nog niet. De boodschap die de Russen uitzenden is echter niet mis te verstaan: er moet worden heronderhandeld over de psa's. Wat is wijsheid in zo'n geval? In elk geval niet frontaal in de tegenaanval gaan, zoals Exxon tot dusver heeft gedaan. Russen hebben geen respect voor watjes, maar ze lopen ook niet weg voor een keiharde confrontatie. De tactiek die Shell tot dusver volgt, lijkt zo bezien verstandig. Het concern is sinds vorig jaar mei in onderhandeling met het Russische staatsbedijf Gazprom om dat bedrijf een kwart van Sachalin 2 te geven, in ruil voor een 50-procentsbelang in een levensgroot Siberisch gasveld. Die besprekingen willen niet vlotten. De Russen voeren de druk nu op. Zodra er overeenstemming wordt bereikt, zal het met de milieu-obstakels snel zijn gedaan. Toegegeven, het is allemaal weinig fraai. Maar wie niet houdt van powerplay moet niet in de grote zakenwereld gaan

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie