Een foutloos bestaan

Een foutloos bestaan

Auteur: Margriet Sitskoorn | 06-11-2008

Wat zou u er voor over hebben om nooit meer een fout te maken? Om de garantie te hebben dat u steeds vóórdat u een fout maakt, wordt gewaarschuwd waardoor u uw gedrag kunt bijstellen en de bijna gemaakte fout kunt voorkomen? Veel? Lees dan vooral door, de mogelijkheid tot een foutloos bestaan is nabij.


Onderzoek naar het verslappen van de aandacht
De wetenschapper Tom Eichele van de Universiteit van Bergen in Noorwegen heeft namelijk met enkele collegae ontdekt wat er in uw hersenen gebeurt vóórdat u een fout maakt. Hij kwam tot deze waardevolle ontdekking door zijn proefpersonen langdurig een eenvoudige taak uit te laten voeren (snel reageren op de richting van pijltjes op een computerscherm). Alhoewel de taak eenvoudig was, was het noodzakelijk de aandacht erbij te houden, anders werden er geheid fouten gemaakt. Tijdens het uitvoeren van de taak werden de hersenen van de proefpersonen gescand. Op deze scans was te zien dat tot wel dertig seconden vóórdat een proefpersoon een fout maakte, de hersenactiviteit op verschillende plekken in het brein veranderde. Het patroon van activiteit dat normaal gesproken optreedt in de hersenen als mensen gemotiveerd en betrokken zijn bij dat wat ze doen, ging op zo'n moment over naar een patroon dat aangeeft dat ze niet meer hun volle aandacht op de taak richtten. Voordat je de fout in gaat is, dus al duidelijk in je hersenen te zien dat je aandacht verslapt en het maken van de fout slechts een kwestie van tijd is.

Hersenactiviteit
Er bleek echter nog iets uit de gegevens van de onderzoekers. Zodra de proefpersonen te horen kregen dat ze een fout hadden gemaakt, trad er een omgekeerde patroon van hersenactiviteit op; de aandacht nam toe en de hersenen gingen weer over naar een patroon van betrokkenheid en rust. De hersenen werden als het ware gereset. De onderzoekers denken dat als je hersenen langdurig een eenvoudige taak moeten uitvoeren, zij dat op een steeds lager pitje proberen te doen. Ze springen als het ware steeds economischer met de beschikbare kostbare hersencapaciteit om. Op een gegeven moment echter, zal deze steeds zuinigere afstelling van het brein leiden tot een niveau van té zuinige afstelling wat tot fouten zal leiden. Zodra je deze fouten opmerkt, wordt de hersenactiviteit weer verhoogd en zul je weer beter presteren.


Seintje bij verslapte aandacht
Met deze kennis is het theoretisch gezien mogelijk om een apparaat te ontwikkelen dat je hersenactiviteit monitored en je bij het verslappen van je aandacht waarschuwt. De waarschuwing zal je hersenen resetten waardoor je betrokken blijft bij je werkt en optimaal kunt presteren. Het vergt nog wel enige technologische ontwikkelingen voordat zo'n apparaat daadwerkelijk voor huis-, tuin- en keukengebruik op de markt komt, maar er wordt aan gewerkt.

Fouten maken
Na dit alles gelezen te hebben dacht ik in eerste instantie: "Mooi, zo'n apparaatje dat je behoedt voor het maken van fouten". Terwijl ik druk bezig was met het bedenken van verschillende toepassingen voor een dergelijk apparaat herinnerde ik me echter ineens allerlei fouten in mijn leven die ik, om wat voor reden dan ook, voor geen goud had willen nalaten. Ik vermoed dat deze conclusie niet alleen voor mij op gaat. Misschien is het daarom helemaal zo slecht nog niet dat we voorlopig zelf nog kunnen beslissen op welk moment we ons brein tot de orde willen roepen.

Lees ook:
> Succesvol zijn verlangt goede nachtrust
> De geur van vertrouwen
> Het slimme onbewuste

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Analyse-Vlerick03v.jpg

Digital transformation know how

Digitale turbulentie is het nieuwe normaal. Hoe zorg je voor stabiliteit in woelige tijden? Professor digital transformation Stijn Viaene van Vlerick Business School bundelde jarenlang opgebouwde kennis in zijn boek Digital transformation know how. In dit artikel schetst hij de belangrijkste conclusies.

lees artikel
scopist_posts/originals/Analyse-CGLytics03v.jpg

Bestuurder, bent u wel eerlijk ingeschaald?

Bestuurdersbeloningen houden de gemoederen in de aanloop naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen bezig: zijn die wel in lijn met de bedrijfsprestaties? Aniel Mahabier, ceo van governancedataspecialist CGLytics, ziet de aandacht van aandeelhouders hiervoor verder toenemen: onvoorbereid zijn betekent een reputatierisico.

lees artikel
scopist_posts/originals/BOLD leaders 250.jpg

Franziska Schaadt, Guy Wijnen en Snezana Zivcevska-Stalpers zijn BOLD Leaders

Deloitte organiseert jaarlijks een verkiezing onder ondernemers en bedrijven – groot en klein – op zoek naar leiders die broad, optimistic, long term en daring ofwel BOLD zijn en reikt dit jaar voor de tweede keer de BOLD Leader Award uit. De drie finalisten van het BOLD Leader-programma stellen zich voor in een persoonlijke brief, waarin zij hun visie op leiderschap geven.

lees artikel
facebook