Succesvol zijn verlangt goede nachtrust

Succesvol zijn verlangt goede nachtrust

Auteur: Margriet Sitskoorn | 21-10-2008

Succesvol zijn vereist dat u op het juiste moment de juiste beslissing kunt nemen en bekwaam bent in het oppikken van informatie die voor uw toekomst van belang is. Ik weet dat er managementcursussen zijn waarin u in enkele dagdelen voor veel geld deze vaardigheden kunt verbeteren, maar ik weet ook dat uw tijd kostbaar is en u uw geld liever in uw eigen zak houdt. Ik wil u daarom vanaf deze maand leren hoe u uw oordeelsvermogen en informatievergaring gratis en per direct kunt verbeteren.


Tip uit de wetenschap
De eerste wetenschappelijk verantwoorde tip is gebaseerd op het onderzoek van de Amerikaanse onderzoeker William Killgore en zijn collegae. Killgore onderwierp volwassenen twee keer aan een computertaak waarmee ze als ze de juiste keuzes maakten, geld konden verdienen.

Invloed van nachtrust
De ene keer werd de taak afgenomen na een normale nachtrust, de tweede keer als men twee nachten niet geslapen had. Tijdens de taak moesten de proefpersonen steeds een kaart van één van vier stapeltje kaarten pakken. Daarna kregen ze te horen of de getrokken kaart hun geld opleverde of geld kostte. Bij aanvang kreeg men tweeduizend dollar aan speelgeld. Het gewonnen of verloren geld werd van dit speelgeld afgetrokken of er bij opgeteld. De vier stapeltjes kaarten waar men uit kon kiezen verborgen echter verschillende risico's. Met de kaarten van twee van de vier stapeltjes kon je op korte termijn veel winnen, maar gaandeweg meer verliezen waardoor je netto aan het eind van het spel op verlies zou uitkomen. Met de kaarten van de andere twee stapeltjes waren de kortetermijnwinsten niet zo groot, maar door het ontbreken van zware verliezen, was een positief eindresultaat verzekerd.


Toekomstrelevante informatie en langetermijnbeslissingen
De prestatie op deze taak geeft aan hoe goed je toekomstrelevante informatie kunt oppikken en op basis daarvan positieve langetermijnbeslissingen neemt. Normaal gesproken leren mensen gaandeweg de taak de twee verliezende stapels te mijden en alleen nog maar kaarten te trekken van de winnende stapels en zo met winst naar huis te gaan. Mensen met een beschadiging in de voorste delen van hun hersenen lukt dit echter niet. Zij laten zich, in tegenstelling tot gezonde proefpersonen, steeds weer (ver)leiden door de kortetermijnwinsten en lijden zo uiteindelijk verlies.

Risicovolle beslissingen slechter genomen door slechte nachtrust
Wat blijkt nu uit het onderzoek van Killgore? Het laat zien dat mensen met een slaaptekort een gelijksoortig reactiepatroon vertonen als mensen met een hersenbeschadiging, zij het in mindere mate. Zij trekken steeds meer kaarten van de verliezende stapels en verliezen op den duur veel geld. Aanvullend onderzoek van cognitiewetenschapper Vinod Venkatraman laat zien dat al na een nacht niet slapen de hersendelen die gerelateerd zijn aan het succesvol nemen van risicovolle beslissingen minder adequaat gaan werken. Samenvattend kunnen we stellen dat slaaptekort het vermogen in de hersenen aantast om relevante informatie op te pikken en op basis daarvan goede langeretermijnbeslissingen te nemen. Goed slapen is cruciaal voor deze vaardigheden.

Koffie
En o ja, nog even. Als u denkt dat enkele koppen koffie het negatieve effect van het slaaptekort wel teniet zullen doen, laat ik u dan meteen uit de droom helpen. Killgore toonde namelijk in een aanvullend onderzoek aan dat cafeïne de vaardigheden van de beslissers na hun slaaptekort niet noemenswaardig verbeterde. Ik weet dat zelfs deze resultaten sommige diehards niet zullen afbrengen van hun geloof dat zij met heel weinig slaap nog steeds optimaal presteren. Tja, wat kan ik daar op zeggen? Ik hoop dat uw concurrenten dit niet lezen. Voor de overigen van u: optimaliseer uw besluiten morgen door vannacht lekker te slapen.

Lees ook:
> Human capital: de kracht van menselijk kapitaal
> Trainingen verandert gedrag niet
> De topman ook eens doorgelicht

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/import02v.jpg

Importcommissarissen

Zes van de tien toezichthouders bij AEX-bedrijven zijn afkomstig uit het buitenland. De helft van de niet-Nederlandse commissarissen heeft een Angelsaksische achtergrond. Opkomende markten zijn nauwelijks vertegenwoordigd.

lees artikel
scopist_posts/originals/Duurzaamheidsimpasse02v.jpg

De ceo kan de duurzaamheidsimpasse doorbreken

In 2023 moeten alle kantoorgebouwen minstens energielabel C hebben. Nu voldoet minder dan de helft van de gebouwen aan die norm. Martin Mooij en Arjan Bunnik werken binnen Dutch Green Building Council (DGBC) samen aan een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Zij betogen dat om de klimaatdoelen te halen een duidelijke langetermijnvisie nodig is. Ook geven ze advies hoe.

lees artikel
scopist_posts/originals/Internationale-boards02v.JPG

Struikelblokken voor internationale boards

Het overbruggen van de onderhuidse verschillen in mores, cultuur en gedrag is bepalend voor het succesvol functioneren van internationale boards. De sleutel: een gedegen introductie, een verbindende voorzitter en de wederzijdse bereidheid om te bouwen aan onderling vertrouwen.

lees artikel
facebook