Succesvol zijn verlangt goede nachtrust

Succesvol zijn verlangt goede nachtrust

Auteur: Margriet Sitskoorn | 21-10-2008

Succesvol zijn vereist dat u op het juiste moment de juiste beslissing kunt nemen en bekwaam bent in het oppikken van informatie die voor uw toekomst van belang is. Ik weet dat er managementcursussen zijn waarin u in enkele dagdelen voor veel geld deze vaardigheden kunt verbeteren, maar ik weet ook dat uw tijd kostbaar is en u uw geld liever in uw eigen zak houdt. Ik wil u daarom vanaf deze maand leren hoe u uw oordeelsvermogen en informatievergaring gratis en per direct kunt verbeteren.


Tip uit de wetenschap
De eerste wetenschappelijk verantwoorde tip is gebaseerd op het onderzoek van de Amerikaanse onderzoeker William Killgore en zijn collegae. Killgore onderwierp volwassenen twee keer aan een computertaak waarmee ze als ze de juiste keuzes maakten, geld konden verdienen.

Invloed van nachtrust
De ene keer werd de taak afgenomen na een normale nachtrust, de tweede keer als men twee nachten niet geslapen had. Tijdens de taak moesten de proefpersonen steeds een kaart van één van vier stapeltje kaarten pakken. Daarna kregen ze te horen of de getrokken kaart hun geld opleverde of geld kostte. Bij aanvang kreeg men tweeduizend dollar aan speelgeld. Het gewonnen of verloren geld werd van dit speelgeld afgetrokken of er bij opgeteld. De vier stapeltjes kaarten waar men uit kon kiezen verborgen echter verschillende risico's. Met de kaarten van twee van de vier stapeltjes kon je op korte termijn veel winnen, maar gaandeweg meer verliezen waardoor je netto aan het eind van het spel op verlies zou uitkomen. Met de kaarten van de andere twee stapeltjes waren de kortetermijnwinsten niet zo groot, maar door het ontbreken van zware verliezen, was een positief eindresultaat verzekerd.


Toekomstrelevante informatie en langetermijnbeslissingen
De prestatie op deze taak geeft aan hoe goed je toekomstrelevante informatie kunt oppikken en op basis daarvan positieve langetermijnbeslissingen neemt. Normaal gesproken leren mensen gaandeweg de taak de twee verliezende stapels te mijden en alleen nog maar kaarten te trekken van de winnende stapels en zo met winst naar huis te gaan. Mensen met een beschadiging in de voorste delen van hun hersenen lukt dit echter niet. Zij laten zich, in tegenstelling tot gezonde proefpersonen, steeds weer (ver)leiden door de kortetermijnwinsten en lijden zo uiteindelijk verlies.

Risicovolle beslissingen slechter genomen door slechte nachtrust
Wat blijkt nu uit het onderzoek van Killgore? Het laat zien dat mensen met een slaaptekort een gelijksoortig reactiepatroon vertonen als mensen met een hersenbeschadiging, zij het in mindere mate. Zij trekken steeds meer kaarten van de verliezende stapels en verliezen op den duur veel geld. Aanvullend onderzoek van cognitiewetenschapper Vinod Venkatraman laat zien dat al na een nacht niet slapen de hersendelen die gerelateerd zijn aan het succesvol nemen van risicovolle beslissingen minder adequaat gaan werken. Samenvattend kunnen we stellen dat slaaptekort het vermogen in de hersenen aantast om relevante informatie op te pikken en op basis daarvan goede langeretermijnbeslissingen te nemen. Goed slapen is cruciaal voor deze vaardigheden.

Koffie
En o ja, nog even. Als u denkt dat enkele koppen koffie het negatieve effect van het slaaptekort wel teniet zullen doen, laat ik u dan meteen uit de droom helpen. Killgore toonde namelijk in een aanvullend onderzoek aan dat cafeïne de vaardigheden van de beslissers na hun slaaptekort niet noemenswaardig verbeterde. Ik weet dat zelfs deze resultaten sommige diehards niet zullen afbrengen van hun geloof dat zij met heel weinig slaap nog steeds optimaal presteren. Tja, wat kan ik daar op zeggen? Ik hoop dat uw concurrenten dit niet lezen. Voor de overigen van u: optimaliseer uw besluiten morgen door vannacht lekker te slapen.

Lees ook:
> Human capital: de kracht van menselijk kapitaal
> Trainingen verandert gedrag niet
> De topman ook eens doorgelicht

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/modern-governance06v.jpg

Tijd voor moderne governance: van data naar inzicht

Digitalisering blijft in bedrijven nog te vaak steken bij het productieproces. Hoogste tijd om ook de strategische besluitvorming hierbij te betrekken. Een proces waarin volgens Jesse Thiel, country manager Benelux & Austria van Diligent, een proactieve rol voor de company secretary is weggelegd: ‘Hij of zij kan de sleutel zijn tot het succes van morgen.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Karssing0619k.jpg

Succes als valkuil

Ceo’s worden steeds vaker weggestuurd vanwege integriteitskwesties zoals fraude, omkoping, handel met voorkennis en seksueel ongewenst gedrag, aldus de CEO Success Study van zakelijk dienstverlener PwC. Inmiddels wordt van 1 op de 20 ceo’s afscheid genomen vanwege grensoverschrijdend gedrag: dat is een wereldwijde stijging van 36 procent in de afgelopen vijf jaar. Waarom gaan ceo’s over de schreef? Is het hebzucht? Narcisme? Financiële druk? Een slecht ontwikkeld moreel kompas? Dat kan allemaal een rol spelen. Maar ook succes kan een valkuil zijn! 

lees artikel
facebook