Slavernij is (niet) grappig

Auteur: Gastauteurs | 26-03-2007

Slavernij is (niet) grappig
Gastauteur Henk Willem Smits: Op de 200e verjaardag van het afschaffen van de slavernij door Europese landen gaat de Europese Unie nog eens door het stof. Terecht natuurlijk, de transatlantische slavenhandel was schandalig mensonterend, maar in Amerika zitten velen in een, soms zeer komische, spagaat.

Laten we niet vergeten dat mensenhandel nog steeds op grote schaal voorkomt. Volgens sommige onderzoeken nog meer dan 200 jaar geleden. Maar de transatlantische slavenhandel van West-Europese landen leent zich in de Verenigde Staten ondertussen ook goed voor goede grappen. Onder een deel van de Afro-Amerikanen is namelijk ook teleurstelling ontstaan over de houding van veel Afrikanen. Die vinden dat Amerikanen niet moeten zeuren, omdat ze veel welvarender zijn. Ik herinner me een interview met een acteur, ik meen Denzel Washington, die gedesillusioneerd uit Ghana terug kwam van een 'rootsreis', omdat de Ghanezen geen greintje medelijden hadden met de gevoelens van ontworteling en ontheemding van Amerikaanse Afrikanen.

Ghana, één van de belangrijkste sluizen van slavenhandel twee eeuwen geleden en daarvoor, is relatief rijk voor een West-Afrikaans land. Maar de gemiddelde Ghanees is nog steeds een stuk armer dan de gemiddelde Afrikaanse Amerikaan. Het liefst ziet Ghana dan ook opgeleide Amerikanen terugverhuizen naar het land. Toch zullen maar weinig Amerikanen dat doen. Kijk maar naar de delen van een conference van de briljante komiek Eddie Griffin, die in de beste traditie van de legendarische komiek Richard Pryor de slavernij becommentarieert

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie