Commissarissen: let nou eens op de IT

Auteur: Esther van Rijswijk | 03-01-2008

Commissarissen: let nou eens op de IT

Bedrijven geven bakken met geld uit aan softwareprojecten. Maar het gros levert niet op wat er beloofd wordt. Bestuurders van bedrijven begrijpen onvoldoende wat er allemaal mis kan gaan.

De uitgaven aan ICT blijven stijgen. Uit onderzoek van Management Scope en DigitalBoardroom, dat eind vorig jaar werd gepubliceerd, blijkt dat de helft van de ondervraagde ICT-managers dit jaar een stijging van het budget verwacht. Tegelijkertijd lezen we dagelijks hoe moeilijk het is om aan goed personeel te komen.


Als dat maar goed gaat. Want ICT projecten mogen dan immer veelbelovend zijn, als ze ergens om bekend staan, dan is het wel om hun vermogen om te falen. De 30-50-20 regel - geen simpel vuistregeltje, maar een wetenschappelijk aangetoonde wetmatigheid in de ICT - laat dat pijnlijk zien.

Want wat blijkt: van alle softwareprojecten wordt 30 procent gecancelled. Voor liefst 50 procent geldt dat zowel de duur als de kosten twee keer groter zijn dan geraamd, terwijl ze maar de helft van de vooraf beloofde functionaliteit leveren. Slechts 20 procent van alle projecten is op tijd en binnen budget klaar, en functioneert naar behoren.
En debacles kunnen hard aankomen. Lucht en ruimtevaartconcern EADS verloor vorig jaar zomer in één klap ruim een kwart van z'n beurswaarde toen bekend werd dat de introductie van de Airbus A380 verder uitgesteld moest worden. Het probleem? De computersoftware die de bekabeling voor de airco en tv-schermen regelt, werkt niet. EADS zal de komende jaren zo'n 5 miljard euro minder verdienen door het debacle.


Niet alleen bedrijven hebben moeite om hun ICT investeringen te laten renderen, ook de overheid maakt er regelmatig een puinhoop van. Die verspilt jaarlijks 4 miljard euro door slecht ICT management, zo stelt althans de Amsterdamse (VU) hoogleraar Chris Verhoef. Daar zou elk jaar een Betuwelijn van aangelegd kunnen worden.
Volgens Verhoef en zijn Eindhovense collega Jan Friso Groote, zou er voor de overheid daarom een toezichthouder voor de ICT moeten komen. Die moet erop toezien dat er netjes wordt ontworpen, dat ontwerpen op kwaliteit worden beoordeeld, en dat er aan de hand van het ontwerp wordt gebouwd.


In de private sector is deze controle aan de commissarissen van een bedrijf, maar die hebben vaak de kennis ook niet in huis. De specialisten zelf hebben het er al moeilijk genoeg mee. Liefst 7 van de 10 door Management Scope ondervraagde ICT managers zegt ‘het boeken van resultaat binnen projecten' als zijn grootste uitdaging te zien, 43 procent noemt het maken van de juiste investeringsbeslissing.
Er zal de komende jaren nog veel geld verspild worden.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie