Zijn ze gek geworden in Den Haag? (2)

Auteur: Hans Crooijmans | 23-06-2006

Zijn ze gek geworden in Den Haag? (2)

Eerst moest het spaarloon eraan geloven, nu is Medy van der Laan van plan om de sowieso al geldverslindende publieke omroepen 80 miljoen euro cadeau te doen. Wat bezielt politici in Den Haag?

Ik blijf erbij: bewindslieden en volksvertegenwoordigers zijn geen 'zakkenvullers' die 'niet weten wat er speelt in de samenleving'. Nee, ze doen over het algemeen keurig hun best, ze hebben geen gemakkelijke baan en worden zeker niet overbetaald. Maar deze week doen ze toch hun uiterste best om me aan het twijfelen te maken. Afgelopen dinsdag was er het onzalige voorstel van de kamerleden Gerda Verburg (CDA) en Jet Bussemaker (PvdA) om het populaire spaarloon af te schaffen en zo de volstrekt overbodige levensloopregeling nieuw leven in te blazen. Gisteren was het weer raak. Enkele uren nadat de Europese Commisie officieel had laten weten dat de Nederlandse publieke omroep 80 miljoen euro onterecht ontvangen overheidssubsidie moet terugbetalen, liet D66-staatssecretaris Medy van der Laan weten dat ze daarover 'overleg' wil. En wat wil 'Media' van der Laan daarmee bereiken? Dat dit geld 'uiteindelijk toch naar de omroepen gaat'. Is dat de manier waarop met belastinggeld wordt omgegaan? U moet weten dat Brussel er al zo'n twee jaar over heeft gedaan om vast te stellen dat omroepen in de periode 1992-2002 die 80 miljoen overheidssteun niet hebben gebruikt voor tv- en radioprogramma's, maar voor commerciele activiteiten. Denk daarbij aan het verkopen van cd's, dvd's, reizen, boeken, cursussen, etcetera. De EO houdt er bijvoorbeeld een heuse webshop op na. Belachelijk, natuurlijk. En niks meer dan normaal dat commerciele partijen, die wel alles uit de eigen zak moeten betalen, tegen die oneerlijke concurrentie bezwaar hebben gemaak.

Van der Laan zou zich af moeten vragen waarom ze zelf niet eerder heeft ingegrepen. En ze zou blij moeten zijn dat ze een meevaller van 80 miljoen aan collega Gerrit Zalm kan overmaken. Maar nee hoor, de publieke omoep - jaarlijks 600 miljoen euro (!) budget uit Den Haag, plus 140 miljoen reclamegeld - heef het toch al zo zwaar... Vanouds is Hilversum een parkeerplaats voor uitgerangeerde politici. Wallis de Vries, Van Dam, Van der Louw, Van der Reijden, Braks en Wolffensperger, allemaal vonden ze er goedbetaalde functies. Het zal toch niet zo zijn dat Medy - kabinetslid namens het politiek zo langzamerhand overbodige D66 - al bezig is met het veilig stellen van haar volgende baan?

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie