Zijn ze gek geworden in Den Haag?

Auteur: Hans Crooijmans | 20-06-2006

Zijn ze gek geworden in Den Haag?
De razend populaire, simpele spaarloonregeling moet geofferd worden om het impopulaire en lastige gedrocht dat levensloopregeling heet te redden, vinden de kamerleden Verburg (CDA) en Bussemaker (PvdA). Soms denk je dat de ivoren toren echt bestaat.

Even een noot vooraf. Ik houd niet zo van populistisch gescheld op 'die hoge heren in Den Haag'. U kent ze wel, die tirades tegen kamerleden en bewindslieden 'die daar hun zakken zitten te vullen op kosten van de belastingbetaler' en die 'niet eens weten wat er speelt op straat'. Nou, volgens mij doen die kabinetsleden en volksvertegenwoordigers prima hun best, hebben ze allesbehalve een gemakkelijke baan en worden ze zeker niet overbetaald. Maar ik moet bekennen dat ik me af en toe ook afvraag of 'ze nou helemaal gek zijn geworden' in Den Haag. Vorig jaar, bijvoorbeeld, toen regering en parlement zich opwierpen als vurige pleitbezorgers van ratificatie van de Europese grondwet. Die grondwet zou volgens de politiek (en volgens vakbonden en werkgevers) alleen maar voordelig uitpakken voor Nederland. Maar burgers voelden aan hun water dat ze werden belazerd en stemden wijselijk tegen ratificatie. Vanochtend was het weer raak, toen Trouw meldde dat CDA en PvdA in een volgende regeerperiode het spaarloon voor werknemers willen schaffen. Met als belangrijkste argument dat de spaarloonregeling de nieuwe levensloopregeling in de weg staat. Waarom, Gerda Verburg (CDA)? Waarom, Jet Bussemaker (PvdA)? Wel, omdat dit soort politici een attitude heeft van: 'wij weten wel wat het beste voor u is'. Alsof werknemers te dom of onmondig zijn om zelf verantwoorde keuzes te maken. De stuitende arrogantie van de Verburgs en Bussemakers miskent de harde feiten: de simpele, overzichtelijke en makkelijk uitvoerbare spaarloonregeling is uitermate populair.

Weliswaar is het maximumbedrag dat een werknemer jaarlijks beastingvrij bij zijn baas mag sparen sinds 2003 met meer dan 20 procent verlaagd tot 613 euro, desondanks wordt er volgens het Centraal Planbureau nog door zo'n drie miljoen mensen aan meegedaan. Voor de gecompliceerde, onoverzichtelijke en adminstratief bewerkelijke levensloopregeling blijkt bij slechts vijf procent van de werknemers interesse te bestaan. Bussemaker en Verburg willen toch blijven trekken aan dit dode paard en tegelijk een vitale regeling om zeep helpen. Zoiets maakt je razend.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie