Waarom luistert u niet naar de StemWijzer?

Auteur: Hans Crooijmans | 17-10-2006

Waarom luistert u niet naar de StemWijzer?
Weet u nog niet op wie u moet stemmen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november? Sinds 17 oktober is er een populair hulpmiddel online: de StemWijzer.

U weet wel, de StemWijzer is de vragenlijst over politieke thema's die, waneer u hem helemaal heeft ingevuld, doorgaans adviseert op een totaal andere partij te stemmen dan u eigenlijk van plan was (en uiteindelijk ook zult doen). De StemWijzer, een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is nochtans populair. Bij de laatste twee landelijke verkiezingen werd de gratis stemadviesdienst telkens meer dan 2 miljoen keer geraadpleegd. Dit keer wordt dat aantal ongetwijfeld overtroffen, al was het maar omdat er op Nederland 1 een week voor de verkiezingen van 22 november nog een hele tv-avond aan wordt besteed. Met de onvermjdelijke 'bekende Nederlanders' die via de StemWijzer hun favoriete partij gaan zoeken, uiteraard.

Terug naar de kern: de ervaring leert dat de uitkomsten van de StemWijzer in de regel in de verste verten niet overeenkomt met de ware uitslag van de verkiezingen. In januari 2003 bijvoorbeeld, bij de vorige Kamerverkiezingen, kwam de LPF volgens de StemWijzer met 18 procent van alle adviezen als grootste uit de bus. PvdA en Leefbaar Nederland zouden het elk met 17 procent moeten doen. En het CDA kwam niet verder dan een zielige 2 procent. De werkelijke uitslag was echter heel anders. Het CDA werd de op een na grootste; Leefbaar Nederland kreeg geen enkele zetel. Deugt de StemWijzer dan niet? Nou, dat valt wel mee. De stellingen die het IPP poneert en de antwoorden waaruit moet worden gekozen zijn in de regel na zorgvuldig overleg met politieke partijen geformuleerd en afgewogen. Weliswaar zijn er veel scholieren onder de 18 jaar - die dus nog niet mogen kiezen - de de StemWijzer invullen. En ouderen weten het internet meestal minder goed te vinden, wat ook ten koste van de representativiteit gaat. Maar dit alles kan de soms zeer verrassende uitslagen niet verklaren. Wat is er dan aan de hand? Nou, bijvoorbeeld dat veel mensen er nou eenmaal voor kiezen om 'strategisch' te stemmen om toch vooral te zorgen dat PvdA of CDA de grootste wordt. Kleine partijen komen dan niet in aanmerking. Van belang is ook: welke lijsttrekker spreekt me aan? Wat in het stemlokaal tevens meespeelt zijn vaste voornemens ('ik stem van mijn leven lang geen VVD!') of druk van de omgeving ('in Amsterdam Zuidoost kun je beter PvdA stemmen omdat de bestuurders van die partij de subsidies uitdelen'). Veel kiezers hebben trouwens prima in de gaten dat sommige issues die de uitkomst van de StemWijzer bepalen, onhaalbaar zijn of na verkiezingen gauw worden losgelaten. Legio redenen dus om het rationele, puur inhoudelijke advies van de StemWijzer te laten voor wat het is: een advies. .

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie