Stop de socialistische ondernemers

Auteur: Mark Koster | 14-02-2007

Stop de socialistische ondernemers
Eerst probeerde de Amsterdamse PvdA Schiphol in te lijven nu gaat het linkse college ondernemertje spelen aan de Zuid-As. Een ding is zeker: u draait op voor de miljoenverliezen.

De stilte rondom het aanstaande bouwdebâcle in Amsterdam is angstaanjagend. Bij deze nog eenmaal de waarschuwing. Laat wethouders niet meebeslissen over miljardeninvesteringen, maar laat dat over aan de markt. De pathetische poging tot landje pik van wethouder Lodewijk Asscher bij Schiphol kent alweer een overtreffende trap: het ondernemende warhoofd Maarten van Poelgeest, Groen Links-wethouder van ruimtelijke orderdening.

Deze voormalige studentenactivist met piekhaar en houtskool onder zijn ogen schaakt met de gehaaide krijtstrepen van de grote banken en hij staat al mat. Het risico van de investering is namelijk bij hem terecht gekomen. Van Poelgeest heeft een deal gesloten waarbij hij de winst deelt, maar het verlies niet: die misrekening kost hem minimaal 75 miljoen euro. Economen als Arnold Heertje voeren al weken een terechte tirade tegen deze misser. Van Poelgeest zelf reageert, voor zijn doen, opvallend laconiek en onkritisch. Op zich is dat een loffelijk streven en een prijzenswaardige karaktertrek voor een ondernemer. Maar niet van mijn geld aub. De mogelijke sof kan uitkomen op 400 miljoen euro. Links Amsterdam verenigt alle slechte eigenschappen in zich, waar een rationele marktdenker van gruwelt: de bestuurders worden partij in een markt waar ze geen verstand van hebben, omdat ze willen voorkomen dat banken speculerend rijk worden. Het gevolg is: dóór hun stupide interventies lopen de door hun verfoeide marktpartijen inderdaad lachend binnen. De gemeente heeft bij deze Byzantijnse bouwoperatie, die door het CPB al maanden wordt gekapitteld, tevens een paard van Troje binnengelaten. Jan Doets, voormalige topman van ING Real Estate, heeft zijn voormalige bankvrindjes een lot gegeven die altijd in de prijzen valt. Heertje noemt hem een 'beunhaas'. 'Er is geen sprake van een deugdelijk ontworpen publiek-private constructie. Er is geen beroep gedaan op deskundige, onfhankelijke partijen: aan tafel zitten uitsluitend insiders. Ook is niet geprobeerd de concurrentie tussen partijen die belangstelling voor het project hebben aan te wakkeren', schrijft hij in Het Parool van gisteravond. Het wordt tijd dat scheidend minister Gerrit Zalm commissaris wordt bij deze bouwput. Kan hij die Amsterdamse non-dernemers eindelij eens doceren over het nut van privatiseringen en het verschil tussen publiek en privaat geld. Kom op, Gerrit, je werk zit er nog niet op. P.S. Dat er op EZ zelden een PVDA-politicus is aangesteld, zoals Bouman treffend opmerkt, heeft waarschijnlijk een reden, al blinkt Maria van der Hoeven niet uit in innovatief ondernemerschap

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie