Top Stork staat voor dilemma

Top Stork staat voor dilemma

Auteur: Hans Crooijmans | 10-08-2007

Langdurige onzekerheid over het lot van een bedrijf dat slachtoffer is van een (poging tot) overname, is uiteindelijk zeer schadelijk voor de gang van zaken binnen zo'n onderneming. Werknemers gaan zich zorgen maken over hun toekomst, klanten beraden zich op hun relatie. De top van Stork zou zich daarover zo onderhand grote zorgen moeten maken.


Stork verwacht een dezer dagen een officieel biedingsbericht van Candover. Dit Britse investeringsfonds biedt 47 euro per aandeel. Dat is zeker geen jackpot voor aandeelhouders. Candover denkt niet voor niets binnen enkele jaren een forse boekwinst te kunnen behalen. Maar de bestuurders en commissarissen zijn het na meer dan een jaar van hevige juridische en woordenstrijd tegen twee andere belagers - de hedge funds Centaurus en Paulson - wel zat. Aan het besturen van het bedrijf kwamen ze nauwelijks nog toe.


Het is te merken aan de resultaten. Afgelopen week moest Stork bekendmaken dat de winst in het tweede kwartaal volledig was verschrompeld. Dat was vooral te wijten aan een flinke strop bij de ontwikkeling van een nieuwe helicopter. Het is dat er een bod van Candover ligt, anders zou de beurskoers van Stork ongetwijfeld zwaar onderuit zijn gegaan.


Er is nog een andere reden waarom het Storkaandeel zich vooralsnog onttrekt aan de koersval op de aandelenbeurzen: de kooplust van het IIslandse bedrijf Marel dat al jaren op de divisie Stork Foods die kippenslachtmachines maakt. Marel heeft, via de financieringsgroep LME, een belang van 25 procent opgebouwd in Stork. Samen met enkele grote beleggers die vinden dat het huidige Candover-bod te laag is, kan LME de overname van Stork gaan blokkeren. Er wordt gespeculeerd over een - hoger - tegenbod van LME, maar de Ijslanders lijken daartoe nog geen aanstalten te maken. De groep zou daarvoor vele honderden miljoenen euro's moeten gaan lenen, uitgerekend in een periode dat het lange tijd positieve sentiment voor die soort van kredietverlening helemaal is omgeslagen. Tegelijkertijd ligt het niet voor de hand dat Candover zijn bod gaat verhogen en zo Marel de kans geeft om met een boekwinstje het strijdtoneel via de achterdeur te verlaten. Het beursklimaat is slecht. En wie weet wat voor tegenvallers zich nog bij Stork aandienen.


Zo dreigt er een voor Stork schadelijke impasse. De meest logische oplossing om daaruit te raken is dat Candover de Foods-divisie voor een mooie prijs overdraagt aan Marel. Het Britse investeringsfonds kan dan volledig zijn energie steken in de andere twee bedrijfsonderdelen, Aerospace en Technical Services. Probleem daarbij is dat de leiding van Stork heeft bedongen dat het concern voorlopig intact blijft. Anders, zo luidt de redenering van CEO Sjoerd Vollebregt, had men vorig jaar net zo goed met het opsplitsingsplan van Centaurus en Paulson akkoord kunnen gaan.


Het is zeer de vraag of de top van Stork straks voet bij stuk kan houden. Want het alternatief van een overname door Candover is dat de strijd met Paulson en Centaurus oplaait en dat Vollebregt weer onder curatele komt te staan van drie, door de Ondernemingskamer benoemde super-commissarissen.


Het einde van het liedje zal waarschijnlijk zijn dat Stork uiteen wordt gerafeld. Is dat erg? Hmm, Stork is een illustere naam, maar er is allang bitter weinig over van het industriele concern dat in zijn glorietijd onder meer scheepsmotoren, pompen, ketels, turbines en treinen maakte. Echte synergie tussen de drie huidige bedrijfsonderdelen is ook nooit overtuigend aangetoond. Voor de werknemers en klanten van de drie divisies kan er beter vandaag dan morgen duidelijkheid worden geschapen.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Waterstof10v.jpg

Zo belangrijk wordt groene waterstof

De Nederlandse industrie moet aan de bak om de klimaatdoelen te halen. Groene waterstof kan een cruciale rol spelen, zowel bij industriële productieprocessen als in de rol van opslagmedium of transportmiddel van energie. Partnerships tussen bedrijven, energiebedrijven en andere ketenpartners bieden innovatiekansen.

lees artikel
scopist_posts/originals/verduurzamen-vastgoed09v.jpg

Bedrijven, neem een rol bij het verduurzamen van vastgoed

Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben, maar de vastgoedmarkt lijkt geen haast te hebben dit te realiseren. Vastgoedadviseur Colliers International Nederland onderzocht wat institutionele, particuliere en private-equitybeleggers tegenhoudt om panden structureel te verduurzamen en wat hen motiveert te versnellen. Druk vanuit het bedrijfsleven draagt bij aan die versnelling.

lees artikel
scopist_posts/originals/Onboarding-analyse09v.jpg

Nieuwkomer, stel vragen over de digitale strategie

Hoe gaan bedrijven om met hun digitale toekomst en hoe voeren ze hun strategie uit? Voor nieuwkomers is hun onboarding een uitgelezen kans om kritische vragen te stellen over digitale ontwikkelingen. Andries van Dijk en Hans van Grieken van Deloitte ontwikkelden een model dat negen trends detecteert en dat kan dienen als leidraad bij onboarding.

lees artikel
facebook