ABN Amro: Nederland siddert voor TCI

Auteur: Mathijs Bouman | 27-02-2007

ABN Amro: Nederland siddert voor TCI

Stuur een brief aan de ABN Amro-top en het hele land valt over je heen. TCI is heus wel wat gewend, maar de irrationele en emotionele reactie van Nederland moet zelfs het door de wol geverfde hedge fund hebben verbaasd.

Zelfs de Consumentenbond griezelt bij het idee dat een aandeelhouder invloed zou krijgen op de strategie van de bank. Al weten ze eigenlijk nog niet waar ze precies bang voor zijn. 'Hoewel het nog moeilijk is te overzien welke gevolgen dit kan hebben, maken we ons wel zorgen', zei de woordvoerder. Het is natuurlijk altijd fijn om als het mis gaat te kunnen zeggen dat je je altijd al zorgen maakte.

Dit laat de Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwen zich natuurlijk niet gebeuren. Het is wachten op een persbericht waarin de huisvrouwen hun bezorgdheid uitspreken. Daarna zal de KEMA nadrukkelijk wijzen op het gevaar dat bij opdelen van ABN Amro kortsluiting ontstaat. Waarna Veilig Verkeer Nederland in een brief op hoge poten eist dat de splitsing van ABN Amro wordt vervangen door een veel veiligere rotonde. En eerlijk gezegd willen wij van De Scopist ook graag opheldering. Waarover, dat weten we nog niet, maar we kondigen het maar vast aan. Net als de SP voor alle zekerheid maar vast een kamerdebat op de rol zette. De belager van ABN Amro, het Britse TCI Fund Management schrok zo van de polderkolder, dat ze het gisteren nodig vonden te reageren. Niet op de Consumentenbond, maar op Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB). Wellink noemde de bemoeienis van TCI met de strategie van ABN Amro afgelopen weekend in NRC Handelsblad 'een brug te ver'. Hij beloofde de situatie 'scrupuleus te zullen volgen'. TCI haastte zich gisteren te zeggen dat ze de stabiliteit van ABN Amro niet willen aantasten. Waar is Wellink eigenlijk bang voor? Dat een aandeelhouder wil dat ABN Amro stopt met een mislukte strategie? Of dat ABN Amro mogelijk buitenlandse deelnemingen moet verkopen? Maakt het veel uit voor de financiële stabiliteit van Nederland als ABN Amro verder moet zonder Amerikaanse of Braziliaanse dochters? Ik kan het me niet voorstellen. Dan moet het hem gaan om een mogelijke overname van de gehele bank. Hak van ABN Amro wat buitenlandse dochters af, en het is het snoepje van de week voor grote Europese banken met overnamehonger. Als bijvoorbeeld de Royal Bank of Scotland toehapt, is Nederland een nationale bank armer. Op dat moment verliest Wellink invloed. Met Rijkman Groenink kan hij regelmatig een broodje eten en de zaken regelen. Met een buitenlandse eigenaar is dat veel lastiger. Hoe Nederlandser de banken, hoe makkelijker het is voor DNB om de financiële stabiliteit te monitoren. Extra pikant is dat, toen de Italiaanse centrale bank in 2005 de overname van de Banca Antonveneta door nota bene ABN Amro dwarsboomde, Wellink zich volledig achter Rijkman Groenink stelde. Het lijkt erop alsof de onvermijdelijke herstructurering van de Europese bankensector alleen in orde is als het leidt tot grotere, invloedrijkere Nederlandse banken. Zodra het buitenland hier komt shoppen vindt DNB dat net zo eng als - pakweg - de Socialistische Partij of de Consumentenbond. UPDATE:Wellink is te ver gegaan, vindt de VEB en dient een klacht in tegen de DNB-top

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie