The end of Suburbia

Auteur: Willem Middelkoop | 17-05-2006

The end of Suburbia
Sinds de tweede wereldoorlog hebben Amerikanen veel van hun nieuwe rijkdom in de zogenaamde “suburbia” geïnvesteerd. In de overvloedig aanwezige ruimte, ver buiten de stad, onstonden enorme nieuwe steden en dorpen, met steeds grotere huizen.

De Amerikaanse overheid stimuleerde deze ontwikkeling door benzine belastingvrij en dus goedkoop te houden. Door soepele regelgeving konden de voorsteden bovendien worden opgetrokken van triplex in plaats van steen. Kijk maar eens naar al het wrakhout op luchtfoto's na het overtrekken van orkaan Katrina.

Hierdoor werd het voor een steeds grotere groep Amerikanen mogelijk een groot vrijstaand huis buiten de stad te kopen. Enig nadeel, de totale dagelijkse reistijd werk liep vaak op tot meer dan twee uur. Daarom waren de grote luxe achtcilinders een eerste levensbehoefte. Maar door de steeds duurdere benzine wordt deze levensstijl nu bedreigd. De New York Times schreef dit weekend over de ingrijpende gevolgen van de steeds hogere rekening aan de pomp. 

 

Dit doemscenario kreeg ik twee jaar geleden al onder ogen toen iemand mij een DVD stuurde met daarop de documentaire "The End of Suburbia". Deze DVD circuleerde vooral onder aanhangers van de zogenaamde Peakoil theorie. Deze theorie gaat er van uit dat de wereldwijde olieproductie binnen enkele jaren haar absolute top zal bereiken. Dat betekent niet dat de olie op is, maar wel dat er het volgende jaar nooit meer barrels olie uit de grond kan worden gehaald dan het jaar ervoor. De steeds grotere schaarste die hier uit voor zal komen zal voor nog veel hogere brandstofprijzen gaan zorgen.

 

De peakoil theorie wordt door steeds meer mensen serieus genomen. Een topman van BP vertelde kort geleden dat het niet van belang is wanneer de top wordt bereikt maar wel dat dat ooit gaat gebeuren. Ook uit de mond van Shell CEO Jeroen van der Veer komen steeds eerlijkere woorden. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering deze week gaf hij toe dat “het merendeel van de makkelijk te produceren oliebronnen inderdaad al in productie is genomen“

 

Ook grote zorgen bij de hoofdeconoom van de Europese bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (EBRD), Eric Berglof. Hij is ervan overtuigd dat over een paar jaar, tegen 2010, een acuut tekort aan gas optreedt. De productie van gas in Rusland kan volgens hem nauwelijks stijgen de komende jaren. Hij vertelde vorige week tegen Europese parlementariërs dat Gazprom grote moeite heeft om de daling in drie grote gasvelden te compenseren met de gasproductie uit nieuwe velden.

 

Gazprom, de Russische gasgigant, is volgens de Russische krant Novosti inderdaad bang dat Rusland niet in staat zal zijn om iedereen in de toekomst tevreden te stellen als het gaat om aardgasleveranties. Totdat het aardgas uit het Noordelijke Yamal Peninsula gaat stromen (na 2012) zal de productie van het Russische aardgas niet genoeg stijgen.

 

De komende permanente energiecrisis zal dus niet alleen de Amerikaanse "suburbia" treffen maar ook de Nederlandse Vinexwijk, gebouwd met echte stenen vrijwel bovenop een oer-Hollandse gasbel.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie