The only way is up

Auteur: Willem Middelkoop | 15-03-2006

The only way is up
De rust is terug. Het crisisgevoel van 2003 voorbij. De beurs stijgt en de werkloosheid daalt. Wereldwijd zien we al maanden hetzelfde beeld. Amerika consumeert, Azië produceert en het Midden-Oosten financiert.

Mooie tijden voor beleggers dus. De AEX steeg de afgelopen drie jaar vanaf de bodem op 218 in maart 2003 al meer dan 100 procent. Het is daarom niet zo vreemd dat de Postbank BeleggersBarometer nog steeds een zeer gezond beleggersklimaat aangeeft. 78% vindt dat de economische situatie in Nederland de afgelopen drie maanden is verbeterd. Ruim tweederde zegt dat de eigen portefeuille de afgelopen drie maanden in waarde is gestegen.

Maar heel opvallend vindt maar liefst 38% van de beleggers dat de financiële situatie van hun eigen huishouden erop achteruit is gegaan. Het hoogste percentage in drie jaar. Geldontwaarding waarvoor onvoldoende wordt gecorrigeerd, het nieuwe zorgstelsel en de dure kinderopvang eisen hun tol. Precies hetzelfde zagen we kort geleden bij de cijfers over het consumentenvertrouwen. Op 24 februari schreef ik hier 'Het oordeel over het economische klimaat is gestegen van -32 naar -9. Maar daar wordt niet naar gehandeld. De koopbereidheid blijft schommelen rond de -20 en het oordeel over onze financiële situatie zit nog steeds diepvries niveau van -25'?. Beleggers zijn voor de komende maanden nog veel optimistischer ondanks de vrijwel lege beurs. Volgens het onderzoek zijn er 'vrijwel geen pessimisten meer als het gaat om de verwachtingen ten aanzien van de ontwikkeling van de economische situatie in Nederland, de stand van de AEX-index en de waarde van de eigen portefeuille'?. Ruim tweederde van de beleggers (69%) verwacht een sterkere economie, 71% een stijgende beurs en 67% verwacht een stijging in de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Volgens de onderzoekers zit het vertrouwen in een stijgende eigen portefeuille 'op een ongeëvenaard hoog niveau'?. Ervaren beleggers weten dan het dan tijd wordt om op te passen. De eerste beurzen zijn trouwens al aan het dalen. Gek genoeg staan deze in het Midden-Oosten. Na stijgingen van honderden procenten is er opeens paniek uitgebroken onder beleggers in Dubai en Cairo. De grafiek van de beurs in Egypte laat een daling zien van meer dan 20 procent in korte tijd.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie