Weg met de sociale 'prikklok' controle

Auteur: Jeroen Smit | 22-03-2007

Weg met de sociale 'prikklok' controle

Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag....om 09.00 uur kijken de vier miljoen kantoorwerkers die ons land rijk is om zich heen: zijn ze er allemaal?! Een collega die een half uur later binnen komt, wordt retorisch gevraagd of hij/zij de ochtend misschien vrij heeft genomen.

Alleen een nog langere file wordt als excuus aanvaard. Een sociale prikklok heeft de mechanische vervangen. Gelukkig maakt VNO-NCW een draai. Een grote cultuuromslag is dringend nodig.VNO-NCW directeur Niek Jan van Kesteren wil dat werknemers voortaan het recht krijgen om thuis te werken. Hij wil werkgevers één of twee dagen thuiswerken per week bewust gaan promoten. En hij wil dat in CAO's vastleggen.

Het is een begin. Misschien moet het inderdaad in centrale polderoverlegstructuren worden afgedwongen. Maar het zou volstrekt logisch en vanzelfsprekend moeten zijn. Die absurd ouderwetse aanwezigheidscultuur, waar zelfs prinses Maxima zich al eens over heeft opgewonden, dateert nog uit en tijd dat werknemers zich uitleverden aan hun werkgevers. Zij beschikten over de belangrijkste kapitaalgoederen: fabriek, grondstoffen, geld. Die tijd is voorbij. Volgens McKinsey is 70 procent van alle nieuwe banen een kennisbaan. Dat betekent dat het belangrijkste kapitaalgoed inmiddels kennis is. Kennis die in de hoofden van de medewerkers zit. Kennis waar ze de baas over zijn en die ze altijd meenemen naar huis. Werknemers zijn arbeidsgevers geworden. Kenniswerkers die precies die twee -drie productiefste uren per dag werken, zijn productiever dan al die kantoorklerken die van negen tot vijf vooral aanwezig zijn en elkaar in de gaten houden. Het enige dat werkgevers moeten doen, is de juiste mensen aan nemen en goede afspraken over de gevraagde prestaties van (deeltijd) thuiswerkers maken. Een wantrouwende basishouding is ongepast. Uit ondezoek van TNO Arbeid blijkt dat thuiswerkers minstens net zo hard werken en vaak harder. De komende jaren zal de ruimte voor thuiswerken hoe dan ook een enorme vlucht nemen. De goed opgeleide witte mannen van 25-45 jaar zijn op en dus moeten werkgevers zich nu bijvoorbeeld op al die hoog opgeleide vrouwen gaan richten. En het echt mogelijk gaan maken dat ze goed werknemerschap en goed moederschap kunnen combineren. Ik geloof trouwens dat het juist door dat thuiswerken groeiende zelfvertrouwen van werknemers (hé ik ben eigenlijk een arbeidsgever die vooral bezig zijn/haar talenten te ontwikkelen), in compleet nieuwe contractsvormen zal gaan resulteren. Daarbij zal het steeds minder gaan om traditionele werkgever-werknemer-relaties. En steeds meer om opdrachtgever-opdrachtnemer-relaties. Die zijn voor beide partijen zo vreselijk veel productiever

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie