Tony Blair gedoogt omkoping

Auteur: Gastauteurs | 18-12-2006

Tony Blair gedoogt omkoping

Gastauteur Henk Willem Smits: Europese bedrijven doen stelselmatig aan 'omkoping, bedriegen en stelen ten koste van Amerikaanse bedrijven', verklaarde de toenmalige CIA-chef George Tennet aan de Europarlementariërs die in 2002 onderzoek deden naar het bestaan van Echelon, het wereldwijde afluistersysteem van de Amerikanen. Dankzij Tony Blair is die slechte reputatie nog eens bevestigd.

Met zijn opmerking gaf CIA-chef Tennet min of meer toe dat iets als Echelon bestaat en dat het ook wordt gebruikt om Europese bedrijven af te luisteren. Terecht dat de Amerikanen dat deden, daar zouden de woorden van Tennet op neer komen aldus de Europarlementariërs, want bedrijven als EADS en British Aerospace (BAE) trekken smerend en fêterend door de wereld.

President Paul Wolfowitz van de Wereldbank klaagde er in mei dit jaar ook over: 'Last year, just shortly before my visit to South Africa, President Mbeki had dismissed his Deputy President, not because the Deputy President took a bribe, but because one of his key advisors took a bribe. The President of South Africa took some action but so as far as I know, the European company that gave that bribe has still not been punished in anyway at all; that's wrong.' (Alinea 24) Wolfowitz en Tennet zullen met interesse de Britse kranten hebben gelezen dit weekend. Vrijdag kwam het bericht dat Tony Blair een onderzoek naar omkoping door defensiefabriek British Aerospace naar de doofpot had verwezen. De Serious Fraud Office (SFO) is deze zomer een onderzoek gestart naar omkoping door BAE in Zuid-Afrika, Oost-Europa en met name Saoedi-Arabië. BAE had naar het schijnt een potje waaruit het Saoedische prinsen verwende, volgens de kranten ondermeer met een wagenpark waaronder een gouden Rolls Royce, en fijne reisjes met de allerduurste huurappartementen als onderkomen. De Saoedische vorsten zinde het onderzoek niet, en vroegen de Britse regering de opsporingsdienst terug te roepen. Dat lekte uit naar de Sunday Times. Blair zag zich dus gedwongen zijn ingrijpen bij de rechtelijke macht in alle openheid te doen. De drijfveer voor Blair is waarschijnlijk angst voor het verlies van duizenden banen, maar - en dat maakt dit optreden nog een stuk teleurstellender - Blair speelt om zijn slechte daad goed te kletsen ook de angstkaart. Als belangrijkste reden wordt het dreigenment van de Saoedi's genoemd om informatie over Al Qaida en dergelijke niet meer te delen. Een onzindreigement, want de informatiepositie van de Britten zou helemaal niet in gevaar komen als de verwende Arabische prinsen hun zin niet krijgen. De Britten werken immers nauw samen met de Amerikanen, waar de telex natuurlijk gewoon blijft ratelen. Zo komt een theocratische dictatuur dus hier in Europa even zeggen hoe de toko gerund moet worden, en Londen schikt zich ernaar. Er komt gelukkig wel wat actie tegen het besluit. In Engeland gaat de Hoge Raad er nog eens naar kijken, en de Oeso start een onderzoek.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie