Transparantie in topbeloningen gaat werken

Auteur: Jeroen Smit | 08-05-2007

Transparantie in topbeloningen gaat werken

Als de beloningen maar helemaal op straat zouden liggen, dan zouden onze topmannen zich gaan generen voor de hoogte ervan. Transparantie zou een matigende werking hebben. De afgelopen jaren bleek het tegenovergestelde. Misschien moeten we nog even geduld hebben.

Opeens staan er links en rechts berichten over topmannen die geld terug geven. Afstand doen van hun bonus, of een deel ervan. Neem Michiel Boersma de topman van Essent. Hij leverde drie weken geleden 1,3 miljoen aan bonus in omdat hij wil verkomen dat mensen gaan denken dat voor een fusie met Nuon is omdat hij daarmee zijn eigen portemonnaie te spekken. ‘Het welzijn van Essent is hem meer waard, dan dat geld.’

Of Bert Groenewegen, de enige overgebleven topman van PCM. Hij levert zijn bonus van 1 miljoen in en zegt daarover:’ De managementbonus is onderdeel van alle commotie bij PCM. Als je het niet goed kunt uitleggen, moet je het bedrag terugstorten. Bovendien heb ik bij mijn aantreden al gezegd dat ik het geld niet hoefde.’ Belangrijk in dit verband is de groeiende stroom berichten over Amerikanen die overbetaalde topmannen zat zijn. Vooral de zogenaamde ‘pay for failure’ is ze een doorn in het oog. Begrijpelijk: vorig jaar ontvingen 36 ontslagen bestuurders (volgens Het Financieele Dagblad) voor ruim een miljard aan vertrekpremie’s. Steeds vaker keren aandeelhouders zich publiekelijk tegen te hoge beloningen. Als in Amerika de maat vol is, kan het hard gaan. Ik voorspel dan ook dat de opwaartse beweging die door transparantie is ontstaan binnen afzienbare tijd zijn top heeft bereikt. Aansluitend daarop zal een periode aanbreken waarin een beetje topman zijn best zal doen om zich als Boersma en Groenewegen te gaan verkopen. Consultants zullen worden ingehuurd om te bepalen wanneer sprake is van maatschappelijk verantwoord belonen, etc. Het vertragende minpuntje in dit scenario kwam afgelopen weekeinde van Jordan Otten. Otten promoveert volgende week op ‘topbeloningen in corporate governance’. Hij onderzocht de beloningen van topfiguren bij 1000 bedrijven in 17 landen. Zijn conclusie: Nederland is een lage middenmoter met een gemiddeld totaal inkomen van 1,1 miljoen euro. Met andere woorden, niet iedereen zal dit leuk vinden, het valt hier allemaal nog reuze mee. Misschien moeten we eerst nog wat doorgroeien naar het vier keer zo hoge Amerikaanse niveau, voordat de onvermijdelijke matiging de nieuwe sport wordt.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie