Trichet vecht tegen het bubble-monster

Auteur: Mark Koster | 09-06-2006

Trichet vecht tegen het bubble-monster
Trichet - president Europese Centrale Bank - heeft zijn verantwoordelijkheid genomen door de rente te verhogen. Overmoedig geworden gelukzoekers, die met goedkoop geld aan het investeren waren, zijn gewaarschuwd. Koopjesjagers, u moet kritischer worden. De hedgefundmanagers tegen wie u het opneemt zijn slimmer en alerter. Sorry, die tweede bubble komt er niet.

Trichet is eigenlijk een paar weken te laat. De verliezen die vorige week op de beurs werden genomen waren de eerste voorbodes dat de gokkers een iets te grote broek hadden aangetrokken. Raghuram G. Rajan, de onderzoekschef van het IMF, hield er gisteren een bevlogen speech over bij de Spaanse bank. De analyse van de onderzoeker over de laatste weken begint met de constatering dat de lage rentestand risicogedrag heeft opgestuwd. Rajan legt uit dat de gewone belegger zonder de finesses van de markt te kennen gaat shoppen in nog onontgonnen markten of exotische bedrijven zoals de Australische mijnbouw. (Wat hoor ik daar vaak lyrisch over praten op het schoolplein).

De goedbedoelende thuisbelegger moet het vanachter zijn pc opnemen tegen de professionele manager die meer kennis van de markt, meer geld en meer uithoudingsvermogen heeft om een rondje in het casino van het kapitalisme te overleven. De manager zal als eerste de gevaren doorzien, betoogt Rajan, en op zijn spreadsheet uitrekenen wanneer hij moet uitstappen, precies: vlak voordat de gewone belegger wakker wordt. Of anders geredeneerd: hoe makkelijker de toegang tot geld, hoe slimmer en anti-cylischer de professionele manager zal gaan opereren. Vaak heeft de ingevoerde manager het feest al verlaten, terwijl de rekening nog moet worden betaald. Rajan zegt het zo: "If monetary conditions are expected to tighten substantially, we should see a reversal in this behaviour (van de manager, mk), which would be attributed to increased risk aversion." De econoom wijst in dit verband fijntjes op de "perverse" bonusstructuren van sommige managers, waarbij eigen belang indruist tegen dat van de bedrijven waarin hun werkgevers, zoals pensioenfondsen, hebben geinvesteerd. Trichet, een criticus van het vuile kapitalisme, kent deze smerige trucjes als geen ander. De Franse bankgeneraal heeft de toegang tot het speelgeld nu een beetje verkleind in de hoop inefficiënties weg te poetsen. De man op het schoolplein heeft er niettemin het meeste last van (?Die verdomde hedgefunds ook?). De jongens in de torens in Amsterdam-Zuid bladeren ondertussen gniffelend in de prospectus voor een nieuwe boot, want zij ook kennen de Stiglitz paradox van de efficiënte markten: degene die hem efficiënt probeert te maken krijgt er zelden voor betaald.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie