Trichet help!

Auteur: Mark Koster | 11-02-2008

Trichet help!

We slikken vitamines, omdat we denken dat we verkouden worden. Geef maar toe: u verwacht ook een recessie en dat is jammer, want Nederland ligt er zonnig bij.

Pagina 94 van de laatste The Economist - traditioneel de saaiste pagina van het blad - biedt ons cijfertjes en wat zien we daar? We zijn een van de gezondste landen ter wereld. We hebben een overschot op de begroting, een overschot op onze handelsbalans en ook de verwachtingen voor 2008 zien er florissant uit, aldus het rekeninstituut van het blad. Bizar, dat we ons toch zo slecht voelen. De meest recente CBS cijfers duiden op angst. We hebben in 2007 meer geld geleend dan in 2006 (8,5 mrd euro tegen 7,8 mrd euro) en de laatste maanden zijn we ook nog aan het sparen geslagen (in totaaal 14 mrd meer euro in 2007). We voorvoelen dat we een vetlaagje moeten opbouwen om een hongerjaar te overleven.

De groei van de Nederlandse economie liep lekker tot het derde kwartaal van 2007, maar zal, dat is de verwachting van de sombermansen (ja zelfs optimist Bush is pessimist) afvlakken. Het consumentenvertrouwen in december kwam al onder nul uit en toch spenderen we meer.We bevinden ons in een twilight zone, een levensgevaarlijk gebied tussen hoop en vrees. De cijfers zijn goed, de moraal is slecht.
Het kabinet heeft met halfhartige maatregelen geprobeerd de burger op te vrolijken, maar dat is de christen-socialisten uiteindelijk niet lukken. Het is vervelend om te constateren, maar de zwartkijkers duwen ons verder de afgrond in. Op zich is er in Nederland niet zoveel aan de hand, maar dat gelooft niemand meer. We zijn het beste jongetje van de klas en lijden wij mee met onze buren en handelspartners die onvoldoendes blijven scoren.

Zou meneer Trichet misschien alsjeblieft iets aan de hoge rente kunnen doen, en ons kunnen belonen voor onze ijver en discipline? Het inflatiespook zit bij ons in de kast. De Nederlandse geldontwaarding is nog altijd de laagste in de eurozone. Wij zijn natuurlijk graag solidair met onze Italiaanse, Franse en Griekse vrienden, die altijd meer uitgeven dan nodig is. We hebben er natuurlijk alles voor over dat we niet terecht komen in de Amerikaanse helstaat, waarin onverantwoordelijk spenden onderdeel is van de volksaard, maar waarom moeten wij daar nu weer voor bloeden? Heel soms is er dat verlangen naar die tijd dat wij samen met de Duitsers (ook goede cijfers trouwens) onze eigen rentestand konden bepalen. Jean-Claude, s'il vous plaît.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie