Waar zijn de economen in de Kamer?

Waar zijn de economen in de Kamer?

Auteur: Mathijs Bouman | 05-12-2006

It's the economy, stupid! Bill Clinton wist het al: in de politiek draait het om economie. Maar wie denkt dat dat de politiek daarom ook op economen draait, vergist zich. Onder de 150 leden van de nieuwe Tweede Kamer bevinden zich slechts negen economen.


De Volkskrant meldde eerder al dat de nieuwe Tweede Kamer geen afspiegeling is van de bevolking. Er zitten relatief veel hoger opgeleiden tussen, veel oud-ambtenaren, en weinig mensen uit het bedrijfsleven. Dat is niet zo erg, vindt collega Hans Crooijmans. En hij heeft gelijk. Het is onzin om opzettelijk domoren in de Kamer te kiezen, en het bedrijfsleven heeft wel wat anders te doen. De eenzijdigheid van de studies die al die hoog opgeleide Kamerleden volgden, lijkt me echter wel een probleem.


Maar liefst 26 van de 150 leden van de nieuwe Tweede Kamer studeerden rechten. Dat is meer dan één op de zes. Zoveel juristen bij elkaar, daar komt alleen maar overbodige wetgeving van. De juristen worden in hun fijnslijperij bijgestaan door niet minder dan vijftien politicologen en zeven bestuurskundigen. Tel daar de twee planologen bij op, en precies eenderde van de Tweede Kamerblijkt te bestaan uit mensen met een professionele voorkeur voor wetgeving, bestuur en planning. Met zo'n Kamer heb je geen SP nodig om de rol van de overheid op te blazen tot enorme proporties. Het aantal economen steekt hier schril bij af. Slechts negen Kamerleden volgden een universitaire economieopleiding. In de vorige Tweede Kamer was dat nog twaalf. Van die negen economen vonden zes (waaronder Wouter Bos) economie dermate oninteressant (of eenvoudig, dat is ook mogelijk) dat ze er nog een studie bij deden. Wouter Bos is de enige econoom-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Het CDA zette de eerste econoom (Joop Wijn, die er overigens rechten bij deed) op plaats zes op de kandidatenlijst. Econoom Ewout Irrgang (deed ook politicologie) van de SP stond ook op nummer 6, terwijl op de VVD-lijst pas op nummer 13 bedrijfseconoom Charlie Aptroot opduikt. GroenLinks doet het zonder econoom, net als Lijst Wilders, de Christen Unie, D66, de Dierenpartij en de SGP. Cruciale vraag is natuurlijk: is het erg dat er zo weinig economische kennis in het parlement zit? Volgens mij wel. Veel politieke vraagstukken hebben een macro-economische component. Van kinderopvang tot energiebeleid, van sociale zekerheid tot onderwijs, van innovatiebeleid tot gezondheidszorg, van deregulering tot marktwerking, de economie speelt altijd een grote rol. Zonder kennis over zaken als globalisering, het bedrijfsleven, de werking van markten, menselijk gedrag in keuzesituaties, begrotingen en financiële verantwoording, kan de Kamer niet serieus meepraten en meebeslissen. Vergeet ook niet dat het ambtenarenapparaat van ministeries als Economische Zaken en Financiën nokvol zitten met talentvolle economen. Onze volksvertegenwoordigers zouden weerwerk tegen deze ambtelijke slagkracht moeten kunnen leveren. Met negen economen in de Kamer zal dat lastig worden. Afgeronde studies Kamerleden

Studie Aantal
Rechten 26
Politicologie 15
Economie 9
Bestuurskunde 7
Geschiedenis 7
Bedrijfskunde 6
Sociologie 6
Taal- en Letterkunde 6
Sociale Geografie 3
Planologie 2
Kunstgeschiedenis 2
Overig 10

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Column-Karssing10v.jpg

Geef elkaar vaker complimenten

Eindelijk. Na enkele honderden jaren wachten zijn de twee meesterwerken van de Schotse auteur Adam Smith vertaald. Dit voorjaar kreeg De welvaart van landen (1776) veel aandacht. Terecht. De vader van de moderne economie maakt in dit boek helder hoe de commerciële samenleving armoede bestrijdt en vrijheid vergroot. Als goede vriend van het kapitalisme – hoewel hij dat woord zelf niet gebruikt – telt hij de zegeningen en is hij tegelijkertijd zeer kritisch op de uitwassen. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Toezicht-dode-hoek10v.jpg

Voorkom toezicht met een dode hoek

Commissarissen hebben te weinig zicht op cultuur, gedrag en reputatie. Die ‘dode hoek’ heeft al tot heel wat ongelukken geleid. Tijd voor 21e-eeuws toezicht: vanuit de purpose van de organisatie en met oog voor samenleving, stakeholderbelangen en soft controls, aldus Marleen Janssen Groesbeek, Marlies de Ruyter de Wildt en Caroline Zegers.

lees artikel
scopist_posts/originals/Datagebruik10v.jpg

Laat dataverbruik niet uitgroeien tot doemscenario

Het digitale dataverkeer leidt tot een verdubbeling van het wereldwijde energieverbruik. Niet in elke boardroom zijn het snel groeiende dataverbruik en de gevolgen voor het energieverbruik top of mind. Dat zou het wel moeten zijn, stellen ING sectorbankier Dirk Visser en -econoom Ferdinand Nijboer. Bedrijven kunnen de milieu-impact binnen de perken houden door kritisch naar hun ICT-activiteiten te kijken.

lees artikel
facebook