Van kippenkiller tot vaccinmiljonair

Auteur: Mark Koster | 26-02-2006

Van kippenkiller tot vaccinmiljonair
De Nederlandse kippenindustrie gaat op stok in Japan, zodra wij de vaccinatiespuit in het pluimvee zetten. De vogelgriep gaat ons volgens het productschap voor vee, vlees en eieren (PVE) 50 miljoen euro per jaar kosten. Is het echt zo vreselijk?

De winst en verliesrekening van de kippencrisis is nog lang niet klaar, want er zijn niet alleen verliezers, maar ook handige jongens die miljoenen gaan verdienen aan de verspreiding van het virus.

Intervet, een dochteronderneming van Akzo, staat klaar om de kippen in te enten tegen het dodelijke H5N1-gif. Als minister Veerman de verplichte vaccinatie aan Intervet overlaat dan gaat de kassa rinkelen in Boxmeer. Mocht het daarna toch mis gaan en de kippen alsnog nog besmet worden, dan is het tijd voor instituut Kiezenbrink om hun vernietigingstuig uit het vet te halen. Directeur Harm Kiezebrink kan de laatste dagen zacht jubelen, want hij is monopolist in het leveren van ruimgereedschap. Zijn exclusieve handelswaar is een mobiele electrocutie-set (aanschafwaarde 48.000 euro) waarmee tienduizend kippen per uur vernietigd kunnen worden. Kiezebrink, die op dit moment de brandhaarden van de pest bezoekt om zijn moordwapen te slijten, liet tijdens eerdere pestaanvallen in Nederland en België al 40 miljoen gepluimde vrienden verdwijnen. Zelf ziet de kippenkiller zichzelf als een product van de humane samenleving. Als zesjarige jongetje moest hij van zijn vader (een aan vogelgriep overleden kippenboer) haantjes in een plastic zak verdrinken, omdat deze geen eieren konden leggen en minder geschikt bleken voor de slacht. Dat vond zo hij wreed dat hij een <'diereneuthanasiemachine' ontwikkelde. 'Ik vroeg `papa, maar ze kunnen toch niet zwemmen?'. Mijn vader gaf geen antwoord en die stilte galmt nog altijd in mijn oren na.' Maar de grootste profiteur van de kippenpest is Crucell, het Leidse biotechconglomeraat. Crucell, dat onlangs het Zwiterse Berna inlijfde, zag de beurskoers het afgelopen jaar al verdubbelen. De witte jassen in Leiden werken nu samen met farmaceut Sanofi aan patenten voor medicijnen ('FLUPAN') tegen de kippenkoorts. Het tweede kwartaal van dit jaar moet het goedje klaar zijn. Nu eerst hopen dat de pest overslaat van dier tot mens.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie