Verlos ons van de Franse politici!

Auteur: Mathijs Bouman | 26-02-2007

Verlos ons van de Franse politici!

Beiden willen in april de sleutel van het Elysee winnen. Daarvoor gooien ze graag de reputatie van de Europese Centrale Bank te grabbel. Driehonderd miljoen Europeanen betalen de prijs voor het economisch-populisme van de Franse presidentskandidaten.

Wie zich zorgen maakt over de gebrekkige economische scholing van onze nieuwe minister van Economische Zaken, of over het geringe aantal parlementariërs met een economische opleiding, hier wat troost. In Frankrijk is het allemaal nog vele malen erger. Daar zijn het twee kanshebbers voor het presidentschap die elkaar met economische wartaal om de oren slaan.

Nicolas Sarkozy en Ségolène Royal liggen volgens de laatse peilingen flink voor op nummer drie. Daarom is het bijzonder treurig dat dit Napoleonnetje en Napole-innetje denken electoraal garen te spinnen bij het beschadigen van de zorgvuldig opgebouwde reputatie van de Europese Centrale Bank (ECB). 'Als ik word gekozen', zei Royal onlangs, 'zal ik mijn best doen om economische groei en werkgelegenheid in het statuut van de ECB opgenomen te krijgen.' Volgens de socialist is het onjuist dat ECB-president Trichet het recht heeft te 'beslissen over de toekomst van de Europese economieën.' Zou mevrouw Royal wel eens in de buurt zijn geweest van een serieus economieboek? Waarschijnlijk niet, want dan zou ze weten dat de onafhankelijkheid van een centrale bank een uiterst kostbaar goed is. Alleen als de bevolking, bedrijfsleven en financiële markten geloven dat de centrale bank niet luistert naar de regelmatig terugkerende wens van de politiek om met ruim geldbeleid tijdelijk de werkloosheid te verlagen, kan de inflatie effectief worden bestreden. Iedere keer als Europese politici roepen om invloed op het monetaire beleid, wordt het werk van de ECB moeilijker. De financiële markten vertrouwen het niet meer, en de ECB moet harder aan de rem trekken om inflatie te beteugelen. Lagere groei en hogere werkloosheid zijn het gevolg. Mooie socialist, die Royal. Concurrent Sarkozy brengt het er niet beter af. Een van zijn klachten is dat de ECB te weinig doet om de 'dure euro' goedkoper te maken. De appreciatie van de euro maakt (Franse) export duur en is slecht voor de (Franse) economie, meent Sarkozy. De ECB zou de rente moeten verlagen om die situatie om te draaien. Nog een politicus die zich met het monetaire beleid meent te moeten bemoeien. Zijn goedkopere euro zal gepaard gaan met hogere inflatie en een beschadigde reputatie van de ECB. De andere eurolanden betalen mee aan deze Franse lichtzinnigheid. De reputatie en onafhankelijkheid van de ECB bepalen vrijwel direct de koopkracht van de euromunten en biljetten in de portemonnee van ruim 300 miljoen Europeanen. Hoe meer onzin Royal en Sarkozy uitkramen, hoe armer wij allen. Slechts één man kan ons redden: outsider in de presidentsverkiezingen Francois Bayrou die zijn hoofd wel recht op de schouders heeft staan, en het in Frankrijk op durft te nemen voor de ECB. Vive l'euro, vive Bayrou

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie