Verliefd op hedgefunds

Verliefd op hedgefunds

Auteur: Jeroen Smit | 14-09-2006

De afgelopen jaren is het ABP een beetje verliefd geworden op hedgefunds. Begrijpelijk, want volgens het ABP hebben hedgefunds de afgelopen jaren prachtige rendementen opgeleverd. Maar opeens ligt dit gevoelig. Onze minister van Economische Zaken, Joop Wijn, vergelijkt hedgefunds sinds kort met een sprinkhanenplaag die ons bedrijfsleven kaal vreet.

De vertrekkende minister van Financiën, Gerrit Zalm, waarschuwde nog dat de uitlatingen van Wijn 'een karikatuur is die met de werkelijkheid niets te maken heeft'.


Maar het kwaad was al geschied. PvdA-Tweede Kamerlid Kris Douma vond bijvoorbeeld dat de regering actie moet ondernemen om de activiteiten van hedgefunds in het aandeel Ahold, in te dammen. Henk Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, stelde zelfs een beleggingscode voor pensioenfondsen voor. Hij vindt dat pensioenfondsen, zoals het ABP, te weinig kritisch kijken naar de negatieve effecten van hedgefunds op het Nederlandse bedrijfsleven. Zoals het behoud van werkgelegenheid. Hij vindt dat ze 'gemonitored' moeten worden. Natuurlijk spelen de bonden, vertegenwoordigd in het bestuur van pensioenfondsen, daar graag een rol bij. De 'flexibiliteit en vergrijzingsbestendigheid' van onze pensioenen hebben geen baat bij een code. Als deze bedoeld is om het Nederlandse bedrijfsleven hier te houden (Wijn had het onder meer over het verdwijnen van hoofdkantoren), dan werkt die zonder meer averechts. Door je zo ouderwets af te sluiten van wat mondiaal in de moderne economieën gangbaar is, zal de investeringsbereidheid niet bepaald toenemen. Er zijn bovendien vele soorten hedgefunds. Laat het toch aan de inmiddels in vele jaren opgebouwde expertise van ABP (en PGGM) over om zorgvuldig te kiezen. Slimme hedgefunds kunnen op allerlei manieren potentie ontdekken en zo aanzetten tot actie vanuit de kant van de aandeelhouders. Niet zelden is dat zelfs in het voordeel van de klanten en werknemers van de betreffende organisatie. Volgens het ABP hebben hedgefunds de afgelopen tien jaar een jaarlijks rendement van ruwweg twaalf procent opgeleverd. Directievoorzitter Roderick Munsters liet in april nog weten dat het belang in hedgefunds in 2005 flink is uitgebreid. Hij verwacht dat die trend zich in 2006 zal voortzetten. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat 'Ons Pensioen: Flexibel en Vergrijzingsbestendig' blijft, zoals de organisatie een afgelopen zomer verschenen rapport noemde

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Social-distance06v.jpg

Het eind van inclusie of op afstand dichtbij?

Lukt het ons in tijden van social distancing iedereen ‘aan boord te houden’, in de maatschappij en op de werkvloer? The Inclusion Partners-oprichter Adnan Basaran ziet dat de angst regeert. Zelfreflectie is het startpunt voor het bouwen aan betere relaties. 

lees artikel
scopist_posts/originals/essay-CPI06v.jpg

Robuustheid is de enige remedie

De les van de coronacrisis: we hebben leiders nodig die robuuste organisaties bouwen en de sprong voorwaarts kunnen maken naar een nieuwe realiteit. Het hele ecosysteem moet om.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-ING06v.jpg

Kwetsbare productieketens robuuster maken is complex

De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van complexe internationale productieketens blootgelegd. Onmisbare onderdelen konden plots niet meer worden geleverd, waardoor de productie moest worden stilgelegd. Dit maant tot nadenken over aanpassingen, maar aan mogelijke oplossingen blijken haken en ogen te zitten.

lees artikel
facebook