Verlos ons van de koopkrachtplaatjes!

Auteur: Mathijs Bouman | 07-03-2006

Verlos ons van de koopkrachtplaatjes!
De Haagse politici slagen erin om zelfs de gemeenteraadsverkiezingen van vandaag te bederven met hun gemillimeter over koopkrachtplaatjes. Een discussie die niet alleen volstrekt misplaatst bij lokale verkiezingen, maar ook nog eens totaal onzinnig.

Natuurlijk zou het bij de gemeenteraadsverkiezingen moeten gaan om zaken als verkeersdrempels, speeltuinen, woningbouw en andere lokale zorgen en problemen. Maar helaas kunnen de landelijke partijen het niet laten om het debat te verstikken met hun haantjesgedrag en scoringsdrift. Meest treurige daarbij is dat het ook nog eens helemaal nergens over gaat. Want de Grote Finale van het verkiezingsdebat van afgelopen dagen bestond uit gemekker over procentjes koopkracht erbij of eraf.


Klap op de vuurpijl was de geraffineerd getimede belofte van Balkenende, dat wordt afgezien van de aangekondigde korting op de zorgtoeslag. Drie miljoen Nederlanders krijgen er dit jaar 50 euro bij! Bravo! De FNV is daar overigens nog niet tevreden mee, want uit onderzoek zou blijken dat er nog veel meer gerepareerd kan worden. De lobby richting Den Haag is al onderweg om de eis voor een half miljard euro aan koopkrachtreparatie over te brengen. Nog even en Nederland is de ultieme heilstaat waarin iedereen ieder jaar precies evenveel verdient en niemand meer geconfronteerd kan worden met een onmenselijke achteruitgang in inkomen van enkele tientjes per jaar.


Tenzij de burger natuurlijk zo onverstandig is om te trouwen, scheiden, een kind te krijgen, een kind op kamers te sturen, een sabatical te nemen, van baan te veranderen, met pensioen te gaan, opslag te vragen, een ander huis te kopen, een bedrijf te beginnen, failliet te gaan, te gaan beleggen, ziek of juist weer beter te worden. Kortom, iets te doen of te laten gebeuren dat veel meer effect heeft op de koopkracht dan de tientjes waar Den Haag zich zo ontzettend druk over maakt. Zoals de inmiddels teruggetreden directeur van het Centraal Planbureau, Henk Don, het vorig jaar in Buitenhof op onderkoelde wijze verwoordde: 'Wat individuele huishoudens vaak als veel belangrijker in hun koopkracht ervaren zijn veranderingen in hun persoonlijke situatie.'? (citaat op 4 minuut 50 in interview).


Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie