Ik geef mijn portemonnee aan....

Auteur: Jeroen Smit | 11-09-2006

Ik geef mijn portemonnee aan....
In de peilingen is de PvdA weliswaar nog zo'n 6-8 zetels groter dan het CDA. Maar volgens de gisteren gehouden peilingen van Maurice de Hond is Jan Peter Balkenende inmiddels fors populairder dan Wouter Bos. Op de vraag op wie ze hun stem zouden uitbrengen als ze de premier mochten kiezen, stemde 53 procent op Balkenende en slechts 40 procent op Bos. Bij de PvdA moeten ze zich nu echt zorgen gaan maken.

Wat is hier aan de hand? Natuurlijk, de florerende economie helpt. Gezever van de oppositie over het creeëren van banen maakt weinig stemmen los. Maar er moet meer zijn. Zelden werd een premier zo verguist, uitgelachen, en vooral in de media niet serieus genomen als Jan Peter Balkenende. Met als belangrijkste kritiek: de man is geen leider. Hij heeft de regie niet over deze ministersploeg.

Die kritiek lijkt, zelfs na de val van zijn derde kabinet, te zijn verstomd. De premier zit, twee maanden voor de verkiezingen, comfortabel in de luwte. In de media moet Wouter Bos (en Femke Halsema en Jan Marijnissen) het vooral opnemen tegen CDA-fractieleider Maxime Verhagen. De premier hangt voorlopig nog even boven de partijen. En soms, heel soms, doet hij mee. Balkenende liet zich interviewen, nou ja hij had een ontmoeting met Sophie Hilbrand en Fillemon Wesselink van Lijst Nul. Inhoudelijk ging het nergens over. Maar gezeten in een Hummer, op het strand, in de stromende regen, maakte een ontspannen Balkenende, pratend over zijn liefde voor auto's, grap na grap. Hij speelde met de twee populaire TV-presentatoren en met de door hen meegebrachte speelgoedautootjes. Hij klonk ontspannen en authentiek. Wie is uw Tomtom, uw navigator, was één van de vragen... en omdat het antwoord even uitbleef kwam daar nog achteraan: wie leidt u de weg.... Opeens wist de premier wat hij moest antwoorden: Bianca, mijn vrouw. Even, heel even, ging er schok door de tv-kijkers. Balkenende klonk als Wim Kok. U weet wel, de PvdA-er die eigenlijk boven zijn eigen partij stond. Het was de tijd dat Bianca nog Rita heette en heel veel landgenoten hun portemonnee zonder twijfel een weekje aan deze staatsman uit zou lenen, in de wetenschap dat hij er goed op zou passen. Dat vertrouwen heeft Kok geen windeieren gelegd. Allle mooie verkiezingsprogramma's ten spijt, het gaat bij de meeste kiezers uiteindelijk om een goed gevoel. Een gevoel van vertrouwen. Een gevoel dat media wel of niet los kunnen maken. Ik denk daarom dat de echte navigator achter Balkenende, al jarenlang een vertrouweling en nu CDA-campagneleider, Jack de Vries heet. Een mediastrateeg die eerder dit jaar uitlegde dat hij ervoor heeft gezorgd dat er geen foto's van een zieke Balkenende konden worden gemaakt (toen deze weken in het ziekenhuis lag), in de wetenschap dat die foto's nog heel lang zouden kunnen worden afgedrukt. De Vries gebruikt de premiersbonus om zoiets als de vertrouwenwekkende uitstraling van Kok rondom Balkenende in de media te creeëren. Strategisch slim zeker nu Bos na het gedraai rondom de fiscalisering van de AOW, de zo cruciale 'portemonnee-test', waarschijnlijk niet zo glansrijk zal doorstaan

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie