Is het vertrouwen te vertrouwen?

Auteur: Mathijs Bouman | 23-02-2006

Is het vertrouwen te vertrouwen?
Ondernemers in de Nederlandse industrie zien de toekomst zonnig in. Sinds eind 2000 zijn zij niet meer zo optimistisch geweest als nu. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen in een enthousiast persbericht.

Maar wat zegt dat hoge producentenvertrouwen eigenlijk? De index voor het producentenvertrouwen in de industrie is in februari op 4,6 uitgekomen. 'Ondernemers barstensvol vertrouwen over de economie', concludeert het Financieele Dagblad

Dat is natuurlijk fantastisch nieuws, want economisch groei begint met vertrouwen van ondernemers. Het hoge producentenvertrouwen is het bewijs dat de Nederlandse economie dit jaar vol op stoom zal komen Zoveel enthousiasme vraagt om nuancering. Het CBS meet het producentenvertrouwen door ondernemers in de industrie een aantal vragen voor te leggen over hun situatie nu, en hun verwachtingen voor de nabije toekomst. Optellen van die antwoorden geeft de vertrouwensindex. Een hoge index kan dus komen doordat het bedrijfsleven nu veel produceert en volle orderboeken heeft, maar ook doordat men dat voor de komenden maanden verwacht. In het eerste geval is het vertrouwen op harde cijfers gebaseerd, in het tweede op vermoedens. Helaas is het hoge producenten in februari van het tweede soort. 'De Nederlandse industriële ondernemers zijn vooral optimistischer over hun toekomstige productie'?, schrijft het CBS. En inderdaad, uit de onderliggende cijfers blijkt dat het percentage ondernemers dat denkt dat de productie het komende kwartaal zal stijgen, 17 procentpunten hoger ligt dan het percentage dat productiedaling verwacht. We moeten terug naar september 1998 om een hoger percentage te vinden. Maar hoe goed zijn de ondernemers in het voorspellen van de toekomst? Dat valt tegen. Het verband tussen de antwoorden over toekomstige productie en de gerealiseerde productie is niet bepaald sterk. Voor de fijnslijpers: tussen 1995 en 2006 bedroeg de correlatie tussen de verwachte productiestijging en de werkelijke productiestijging, slechts 0,051. En dat is niet veel. Het hoge producentenvertrouwen is dus zeker geen bewijs voor het economische herstel in Nederland. Hoogstens een vermoeden.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie