De euro is een grandioos succes

Auteur: Mathijs Bouman | 28-12-2006

De euro is een grandioos succes

Nederland viert het vijfjarige bestaan van de euro met gejammer en geklaag. De voorspoed en stabiliteit die de Europese munt heeft gebracht, verdwijnen achter kleinzielig gezeur over prijsstijgingen en lelijke biljetten.

Natuurlijk trokken de programmamakers van Radio1 gisteravond voor hun item over vijf jaar euro, eurohater Arjo Klamer maar weer eens onder zijn steen vandaan. De Rotterdamse professor in de 'Economie van kunst en cultuur' sprak warme woorden over dat schattige kleine dubbeltje van welleer en slikte tranen weg toen hij terugdacht aan dat fraaie bankbiljet met die Snip.

Klamers nostalgie raakt ongetwijfeld een snaar bij veel Nederlanders. Conservatisme en verlangen naar het verloren Nederland is immers de nieuwe nationale passie. Volgens onderzoek van het Nibud wil meer dan de helft van de Nederlanders dolgraag de gulden terug in de portemonnee. De overgrote meerderheid van de Nederlanders weet bovendien zeker dat de prijzen zijn gestegen door de invoering van de euro. Het eerste lustrum van de euro wordt gevierd met een rouwdienst. Terwijl er juist alle reden is voor een groot feest. De euro heeft het de afgelopen vijf jaar (of beter: acht jaar, want de girale euro werd al in 1999 geboren) bovenverwachting goed gedaan. Invoering van de Europese munt zonder eerst de politieke unie te hebben afgetimmerd was een risico, maar tot nu toe heeft de gok geweldig uitgepakt. Allereerst heeft de euro gezorgd voor stabiele prijzen. In weerwil van de klaagzang over hoge prijzen na de omwisseling, is de Europese inflatie geen moment uit de hand gelopen. In Nederland, bijvoorbeeld, bedroeg de inflatie in 2001, dus voor de invoering van de chartale euro, 4,5 procent. Na 1 januari 2002 daalde dat naar 3,5 procent. In 2003 was de inflatie alweer een procent lager en in 2004 bedroeg de geldontwaarding nog maar 1,1 procent. Tegelijkertijd behoede de nieuwe munt Europa voor veel wisselkoersellende. Vroeger hobbelde Europa van de ene wisselkoerscrisis naar de andere. Zonder de euro was er na de aanslagen van 11 september 2001 ongetwijfeld een kapitaalvlucht uit de franc en in de dmark geweest, die het Europese wisselkoersarrangement had laten ontploffen. En ook het afgelopen jaar - met snel groeiende Duitse export in combinatie met trage groei in Italië - was herschikking van wisselkoersen onvermijdelijk geweest. Misschien was er wel weer een slimme Amerikaanse speculant langs gekomen die de het wisselkoersmechanisme kapot had gespeculeerd, zoals Soros in 1992 - met alle politieke en economische gevolgen van dien. En dan is er nog het onverwachte succes van de euro op de financiële markt. Dankzij het wegvallen van het wisselkoersrisico is er een serieuze Europese obligatiemarkt ontstaan, waardoor bedrijven makkelijker aan geld kunnen komen en het Europese kapitaal efficiënter wordt ingezet. Ook de geldmarkt en de aandelenmarkt zijn dankzij de euro op een dieper en efficienter geworden. Ten slotte is de euro ook goed geweest voor de handelsstromen tussen eurolanden. Recent onderzoek toont aan dat de handel dankzij de euro met maar liefst vijf tot tien procent is toegenomen. Dat is meer dan waar voor de invoering van de euro op werd gerekend. Welvaart en stabiliteit, dat is de oogst van vijf (acht) jaar euro. En een land vol chagrijnige zeurpieten die dat niet willen zien

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie