VNU-top moet zich diep schamen

Auteur: Hans Crooijmans | 31-03-2006

VNU-top moet zich diep schamen
VNU-baas Rob van den Bergh zag zijn strategie en beleid volledig mislukken. In arren moede wil het bedrijf zich nu laten overnemen. Maar beleggers blijken het bod van Valcon te negeren. Terwijl VNU in het ongerede achterblijft, dreigt de top met opstappen en heeft Van den Bergh zijn goudgerande vertrek al geregeld.

Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat het bod van een groep investeerders op VNU niet gaat slagen. Gisteren sloot de beurskoers van VNU op 26,80 euro. Dat is 7 procent lager dan de 28,75 euro die Valcon - een voor deze gelegenheid opgezet vehikel waarachter zes grote internationale private equity firma's schuilgaan - wil betalen. Conclusie: 'de markt' heeft er geen cent vertrouwen in dat het bod slaagt.

Nu gebeurt het wel vaker bij openbare biedingen dat beleggers niet op een bod ingaan. Meestal wordt er dan op gegokt dat er uiteindelijk een hogere prijs uit zal rollen. Of dat zich een alternatieve koper aandient. Die kans is hier zo goed als uitgesloten. De pest voor beleggers en VNU-medewerkers is dat het topmanagement zich onvoorwaardelijk achter het bod van Valcon heeft geschaard. Sterker nog, er is contractueel overeengekomen dat VNU 30 miljoen euro boete aan Valcon betaalt, mocht de deal niet doorgaan. De boete bedraagt zelfs 75 miljoen wanneer er alsnog een hogere bieder opdaagt. Deze bepalingen zijn de zoveelste uitglijders van een concernbestuur dat onder leiding van ceo Rob van den Bergh de voorbije zes jaar een arrogant, geldverslindend en bovendien totaal mislukt beleid voerde. Een beleid dat uiteindelijk zo desastreus uitpakte dat de VNU-top als enige uitweg zag het bedrijf in de uitverkoop te gooien. Okay: bod gaat niet door, gewoon overgaan tot de orde van de dag. Zou je zeggen. Helaas ligt het niet zo simpel. Want de regenten van VNU hebben een aantal boobytraps gelegd die het bedrijf nog lange tijd in het ongerede zullen houden. Zo is er het gisteren geuite dreigement dat diverse bestuurders en commissarissen zullen aftreden als de transactie met Valcon niet doorgaat. Sowieso moet er een nieuwe ceo worden gezocht, want het Van den Bergh kondigde zijn terugtreden maanden geleden al aan. Deze hoogstverantwoordelijke voor het VNU-drama kon vorig jaar - naast zijn miljoenensalaris - een megabonus (830.000 euro) in zijn zak steken voor zijn 'prestaties'. O ja, en ondanks zijn 'vrijwillige vertrek', krijgt Van den Bergh straks een gouden handdruk van dik 6 miljoen dollar mee. Zo gaat dat in de schaamteloze, grote zakenwereld: lelijk falen, grof betalen

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie