Ondernemers profiteren nog niet van pril herstel

Ondernemers profiteren nog niet van pril herstel

Auteur: Gastauteurs | 01-03-2010

Ondernemingen hebben veel te lijden gehad in 2009. Zij gingen gezond de recessie in, maar nu zijn de winsten gedaald en is de liquiditeitspositie sterk verslechterd. Hoewel de economie als geheel weer aantrekt, zullen bedrijven voorlopig nog kwetsbaar blijven, aldus het Economisch Bureau van de ING.


2010 begint voor het gros van de Nederlandse directies onzeker. Hoewel er geen sprake meer is van economische krimp, is het vooral wachten op het aantrekken van de economie. De zwakste sectoren zijn op dit moment de auto-retail en transport. De recessie drukt hier niet alleen de winsten, maar ook de solvabiliteit.

Autoverkoop
Van de autoverkoop wordt verwacht dat deze in 2010 weer licht zal stijgen, na een daling van 23 procent in 2009. En ook in de transportsector zijn er lichtpuntjes te vinden, maar het herstel is hier nog zeer pril. In de Rotterdamse haven stijgt bijvoorbeeld de overslag, terwijl hier eerder sprake was van een daling van 13 procent.

Beproeving in de bouw
Het komende jaar wordt vooral een beproeving voor de bouw. Het afgelopen jaar was er nog een werkvoorraad omdat bestaande projecten moesten worden afgebouwd, nu wordt een krimp van 7,1 procent voorspeld.


Geen investeringen in nieuwe projecten
De overcapaciteit is groot en er wordt nauwelijks geïnvesteerd in nieuwe projecten. In de industrie zijn de vooruitzichten ook nog niet gunstig. Sinds juli is er weer sprake van groei, hoewel hier een productiedaling van 10 procent aan vooraf ging. De chemie- en metaalsector ziet de vraag naar producten weer toenemen, nu afnemers hun voorraad weer op peil brengen.

Gehele industrie
Maar in de algehele industriële sector staan de marges nog steeds sterk onder druk, terwijl de economische groei zich heeft aangekondigd. Helaas heeft dat prille herstel nog niet echt effect. De financiële weerbaarheid van deze sector wordt voorlopig dus nog getest.

Vrolijk Pasen
Alleen van de landbouw wordt verwacht dat deze al in het komende jaar flink zal aantrekken. Volgens het Economisch Bureau van de ING gebeurt dit al in het komende halfjaar. Voor de boeren wordt het dus een vrolijk Pasen, de rest van Nederland moet voorlopig nog wachten.

Lees ook:
> Nederlandse economie met 4 procent gekrompen in 2009
> Overslag Rotterdamse haven stijgt 6,8% in eerste kwartaal
> BAM doet winstwaarschuwing
> Optimisme economische vooruitzichten fors gedaald
> Rabobank boekt agrarische leningen af

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/modern-governance06v.jpg

Tijd voor moderne governance: van data naar inzicht

Digitalisering blijft in bedrijven nog te vaak steken bij het productieproces. Hoogste tijd om ook de strategische besluitvorming hierbij te betrekken. Een proces waarin volgens Jesse Thiel, country manager Benelux & Austria van Diligent, een proactieve rol voor de company secretary is weggelegd: ‘Hij of zij kan de sleutel zijn tot het succes van morgen.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Karssing0619k.jpg

Succes als valkuil

Ceo’s worden steeds vaker weggestuurd vanwege integriteitskwesties zoals fraude, omkoping, handel met voorkennis en seksueel ongewenst gedrag, aldus de CEO Success Study van zakelijk dienstverlener PwC. Inmiddels wordt van 1 op de 20 ceo’s afscheid genomen vanwege grensoverschrijdend gedrag: dat is een wereldwijde stijging van 36 procent in de afgelopen vijf jaar. Waarom gaan ceo’s over de schreef? Is het hebzucht? Narcisme? Financiële druk? Een slecht ontwikkeld moreel kompas? Dat kan allemaal een rol spelen. Maar ook succes kan een valkuil zijn! 

lees artikel
facebook